Hlavní obsah

EK schválila polské PKN Orlen převzetí konkurenčního Lotosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise (EK) definitivně schválila největší polské petrochemické společnosti PKN Orlen záměr převzít konkurenční firmu Grupa Lotos. S odvoláním na pondělní oznámení PKN Orlen o tom informují tiskové agentury. Komise také schválila zájemce o aktiva, kterých se PKN Orlen v rámci transakce zbaví. PKN Orlen je mimo jiné vlastníkem českého Unipetrolu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"PKN Orlen plánuje převzít skupinu Lotos koncem července nebo začátkem srpna," uvedl generální ředitel PKN Orlen Daniel Obajtek. Smlouvy by měly vstoupit v platnost do šesti měsíců od schválení v EK.

V obou rafineriích má největší podíl polský stát a jejich sloučení je součástí širšího plánu polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) zvýšit kontrolu nad ekonomikou a vybudovat velké národní společnosti, které by lépe konkurovaly globálním hráčům. Záměr spojit PKN a Lotos byl poprvé oznámen v roce 2018, ale byl odložena kvůli antimonopolním problémům. Spojení firem na začátku měsíce schválila jejich vedení.

Polské ministerstvo financí drží 53,2 procenta společnosti Grupa Lotos a 27,5 procenta firmy PKN Orlen. Po akvizici chce mít ve sloučeném podniku 35,7 procenta, uvedl PKN Orlen v prezentaci ze začátku měsíce.

V rámci odprodeje části majetku, jak požadovala EK, koupila saúdskoarabská ropná společnost Saudi Aramco podíl v rafinerské dceřiné společnosti Lotos a maďarská ropná a plynárenská společnost MOL koupila od společnosti Lotos 417 čerpacích stanic. Společnost Orlen mezitím koupila 144 čerpacích stanic provozovaných skupinou MOL v Maďarsku a 41 na Slovensku, informovala agentura PAP.

Polsko a Maďarsko si drží podíl v rafinériích. Český Unipetrol prodala Špidlova vláda

Ekonomika

Společnost PKN Orlen provozuje rafinerie v Polsku, Litvě a České republice, které loni zpracovaly 29,9 milionu tun ropy. Firma sídlí v Plocku a je od roku 2018 jediným vlastníkem českého petrochemického holdingu Orlen Unipetrol, do kterého patří i síť čerpacích stanic Benzina Orlen.

V České republice Benzina provozuje 426 čerpacích stanic a s podílem zhruba 25 procent na maloobchodním prodeji pohonných hmot je dlouhodobým lídrem trhu.

Společnost Lotos vlastní druhou polskou rafinerii. Působí na velkoobchodním a maloobchodním trhu s rafinovanými ropnými produkty, především v Polsku, ale také v České republice, Litvě, na Slovensku, v Lotyšsku a Estonsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám