Hlavní obsah

Dvě třetiny piv teď lidé konzumují doma

Právo, Miloš Cihelka

Musíme více proslavit český ležák, abychom se přibližovali síle německého nebo belgického pivovarnictví, řekl Právu nově zvolený prezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich. Důsledky pandemie na obor budou podle něj dlouhodobé, neboť se lidé do restaurací nevrátili.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak si dnes stojí po covidové pandemii minipivovary?

Na valné hromadě jsme si dělali anketu, které se zúčastnilo přes polovinu našich členů. Vyšlo nám z ní, že nejsme v žádné růžové, ale rozhodně ani v žádné zoufalé situaci. Covidová doba se nás samozřejmě všech dotkla, ale na druhé straně se díky naší snaze a naší kreativitě otevřely další možnosti prodeje a propagace minipivovarnictví. Musíme tedy na tom všem špatném hledat dobré věci. Ale v každém případě se to na každém z nás podepsalo.

Co umožnilo minipivovarům přežít?

Pivovary, které byly spojené s restauracemi, dosáhly na nějaké kompenzace. Ale morálka zaměstnanců, kteří byli za kompenzovaný plat celou dobu doma a teď se vracejí, také není dobrá. Pak jsou další pivovary, které nemají restaurace a primárně dodávají jiným.

Ale neměly kam, protože restaurace byly uzavřené. Tyto pivovary na tom byly v tomto okamžiku hodně mizerně a snažily se hledat kanály, jak svoje pivo prodat.

Začaly Dny českého piva, pivovary lákají na speciály

Muži

Přes padesát procent pivovarů muselo svou produkci vylévat, protože zavření restaurací bylo překotné. Řada z nich potom řešila odbyt přes malé obaly, třeba PET lahve nebo nějakou formu vratných obalů, jako jsou minisoudky. Takto se prodávalo pivo, abychom vůbec byli schopni přežít.

Dá se odhadnout dopad pandemie a návazných opatření na váš sektor?

Společně s Českým svazem pivovarů a sladoven odhadujeme, že za celou covidovou dobu tuzemské pivovarnictví přišlo zhruba o dva miliony hektolitrů piva. Pokud jde o malé pivovary, byly to samozřejmě jen výjimky, kterým se výstav nepohnul směrem dolů.

Dopad ale teprve přijde. Protože lidé se odnaučili kultuře, která tu byla předtím. Tedy nekonzumují tolik v restauracích, i když jsou firemní akce, tak se konzumuje méně na místě. Lidé si to raději odnesou domů. Svědčí o tom i množství prodaných malých výčepních zařízení, kdy si to kdekdo koupil třeba do garáže. Například v jednom restauračním pivovaru, který tato zařízení půjčuje i prodává a kde jich za půl roku obvykle prodali tři čtyři kusy, tak jich nyní prodali padesát. Evidentně tedy zákazníci pijí pivo spíše doma.

Pivovary zdražují

Ekonomika

Bude tedy minipivovarů ubývat?

Můžeme to spíše odhadovat. Určitě ovšem nebude v dohledné době přibývat malých pivovarů, tak jako přibývaly předtím. A rozhodně roste množství pivovarů, které svou činnost končí. To znamená, že boom minipivovarů v této době rozhodně není.

Jakým směrem se chcete jako svaz vydat?

Vidím několik priorit, ale jednou z nich je rozhodně spolupráce s velkými pivovary a s Českým svazem pivovarů a sladoven. V tomto směru víme o řadě možností synergie a tímto směrem se začínáme vydávat. Chceme, abychom se s konkurenty, kteří spolupracují a chtějí české pivovarnictví posunout dál, přibližovali síle německého nebo belgického pivovarnictví.

Musíme více proslavit náš český ležák. Máme chráněné zeměpisné označení České pivo a myslím si, že ho musíme společně propagovat nejen doma, ale i v zahraničí. Abychom prodali naše klasické české postupy, byli schopni vysvětlit, v čem je naše pivo jiné než třeba pivo bavorské.

Produkce pivovarů se meziročně o osm procent snížila

Ekonomika

Hovořili jsme o změně pivní kultury, kdy lidé snížili konzumaci v restauracích a začali více pít pivo doma. Vrátí se to někdy zpátky?

Ty nůžky se teď dramaticky rozevřely. Tuším, že 27 procent piva se vypije v restauracích. Před dvaceti lety to bylo asi 65 procent v restauraci a zbytek v tzv. malých obalech, jako jsou lahve, PET lahve, plechovky. Nyní je ten poměr tedy obrácený.

Ten dramatický výkyv, který tu je letos, se pravděpodobně malinko vrátí, ale zda do původních čísel, o tom osobně dost pochybuji. Rozhodně ne v nějaké dohledné době.

Reklama

Výběr článků

Načítám