Hlavní obsah

Dvě stě balíků za minutu. Pošta v Mošnově otevřela největší třídicí centrum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mošnov

Až 13 tisíc balíků za hodinu zvládne roztřídit supermoderní linka třídicího centra Balíkovny v Mošnově na Novojičínsku. Jde o nejnovější na zároveň největší depo Balíkovny, logistické službě patřící České poště.

Balíkovna spustila v Mošnově na Novojičínsku provoz svého největšího třídícího centra. Video: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

„Je největší z hlediska manipulační plochy a má i největší kapacitu třídicího stroje. Doposud jsme měli nejvýznamnější uzel v Praze-Malešicích, kde kapacita třídicího stroje je nějakých 10 tisíc zásilek za hodinu. Tady se dostáváme někam zhruba ke 13 tisícům,“ řekl ředitel Balíkovny Lukáš Rampas.

Uvedl, že kapacita nového třídicího centra je 300 tisíc zásilek za den, což má Balíkovně pomoci k novým zákazníkům. „Ty jsme do současné doby museli odmítat, protože jsme neměli kapacitu na svoz zásilek a jejich vytřídění,“ vysvětlil.

Vybudování depa v logistickém areálu v těsném sousedství Letiště Leoše Janáčka Ostrava přišlo na několik set milionů korun. Návratnost investice je podle Rampase do 10 let.

Počet balíků v síti České pošty je před Vánocemi nižší než v minulých letech. Největší nápor mají letos za sebou

Ekonomika

Ačkoli třídicí centrum je už nějakou dobu postaveno, do plného provozu bylo spuštěno až nyní. „Teď v prvních dnech tady budou desítky tisíc zásilek. Budeme sem postupně přemisťovat celé podání z Ostravy, kde budeme nejspíš postupně uzavírat staré depo, které bylo vybudováno v minulosti a kapacita tamního třídicího stroje je ani ne polovina toho mošnovského,“ vysvětlil ředitel Balíkovny, který předpokládá, že zpočátku se bude centrum pohybovat na 60 až 100 tisíci odbavených zásilek denně.

„Balíkový trh je velmi sezonní, hlavní špička je samozřejmě v předvánočním období, kde objemy rostou zhruba na trojnásobek běžného stavu,“ poukázal Rampas.

Popsal, že linka umí vytřídit zásilky do 60 směrů. „Vstup zajišťuje osm základních jednotek. Výhodou je vysunutí linky přímo až do kamionu, to znamená, že je možné vykládat přímo z auta,“ sdělil.

V třídicím centru, které se rozkládá na ploše bezmála 30 tisíc metrů čtverečních, našlo práci 300 lidí, kteří pracují v třísměnném provozu. „Ten je celoroční, akorát mezi sobotou a nedělním večerem je technologická pauza,“ poznamenal Rampas.

Tržní podíl Balíkovny na trhu se zásilkami je 28 procent. K dalším významným přepravním firmám patří Zásilkovna, DHL, GLS, PPL nebo DPD.

Zásilkovnu získal fond CVC a Emma Capital

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám