Hlavní obsah

Dufek: Zájem o zahraniční cenné papíry stále roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zájem českých subjektů o investice do zahraničních cenných papírů stále roste, především pokud jde o dluhopisy. Naopak zahraniční investoři nakupují hlavně české akcie, vyplývá z dnešních údajů o investiční pozici ČR.

Foto: MP Karviná

Ilustrační fotografie

Článek

Zahraniční investice do ČR převýšily ke konci loňského roku tuzemské investice v zahraničí o 380,7 miliardy korun. Pasivní saldo se tak meziročně zvýšilo o 136,6 miliardy Kč. Za jeho růstem je především vysoký příliv přímých zahraničních investic do Česka, řekl analytik ČSOB Petr Dufek.

ČR je přitom v přílivu investic na jednoho obyvatele v čele zemí střední a východní Evropy. Přímé zahraniční investice na obyvatele dosáhly ke konci loňského roku v ČR asi 3770 dolarů. "Druhé v pořadí je Maďarsko, které se ovšem nachází hluboko pod třítisícovou hranicí," uvedl Dufek.

Stále více investory zajímá Slovensko

Příkladem tohoto vývoje může být i fakt, že automobilka PSA umístí svoji továrnu nikoli do ČR nebo do Polska či Maďarska, ale na Slovenska.

Zajímavým údajem je podle Dufka rovněž fakt, že české subjekty výrazně investují do zahraničních cenných papírů. České podniky, banky a občané loni drželi zahraniční dluhopisy za 6,2 miliardy dolarů a akcie za 2,9 miliardy.

Loni tak objem zahraničních cenných papírů držených českými subjekty vzrostl o více než čtyři miliardy dolarů. Částečně se na tom podepsalo i oslabení dolaru.

České investory zajímají dluhopisy

Hlavním motivem zvýšených portfoliových investic v zahraničí podle Dufka byla zřejmě snaha rozložit portfolia a záměr využít zajímavějších investičních příležitostí v zahraničí.

Úrokové sazby na českém trhu loni soustavně klesaly a v některých měsících byly dokonce nižší než v zemích EU. "Čeští investoři jsou přitom mnohem aktivnější na zahraničních trzích ve srovnání s investory z Polska, Maďarska, Slovenska nebo Slovinska," uvedl.

Investoři z těchto zemí podle něj nedrží zdaleka tolik zahraničních cenných papírů jako Češi. Ti tak drží více zahraničních cenných papírů než zahraniční investoři v ČR.

"Zatímco čeští investoři se orientují zejména na dluhopisy, zahraniční portfolioví investoři v ČR jednoznačně preferují akcie," uvedl. Je to podle něj dáno stále malou nabídkou českých dluhopisů a jejich menšími objemy obchodování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám