Hlavní obsah

Důchodci dostanou přidáno 470 korun, schválila vláda

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Důchody se od srpna zvýší o 470 korun. V pondělí to schválila na svém jednání vláda. S valorizací důchodů o necelou pětistovku přišel ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) na začátku května. Jedná se o součást novely zákona o důchodovém pojištění, kterou už schválila Sněmovna i Senát a podepsal prezident.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas

Článek

Důchodcům se od srpna průměrná penze zvýší z 9111 korun na 9616 korun. Za mimořádným navýšením penzí stojí zejména vysoká inflace. Ceny v ČR se v lednu meziročně zvedly o 7,5 procenta, což je nejvíc za posledních deset let.

Vláda proto navrhla novelu zákona o důchodovém pojištění, která kabinetu umožňuje penze mimořádně valorizovat už tehdy, pokud růst cen překročí pět procent.

Přidáním necelých pět set korun důchodcům přijde stát letos na necelých sedm miliard korun. "Tyto náklady budou hrazeny z rezervních fondů," uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády Nečas. Podle něj i přes navýšení penzí nebude důchodový systém na konci roku v deficitu, ale v mírném přebytku.

Další zvýšení důchodů bude pak v pravidelném termínu od ledna roku 2009.

Jak se důchody změní?

Základní výměra důchodu, která je jednotná pro všechny seniory, se zvýší z 1 700 korun na 2 170 korun měsíčně. Zvýšení bude stejné pro všechny druhy důchodů, tedy pro starobní, plné invalidní, částečné invalidní, vdovské, vdovecké a sirotčí. Zvýšení nebude záviset ani na výši důchodu, což je rozdíl od předchozích valorizací důchodů.

Vláda na internetových stránkách dále uvedla, že schválila navýšení příplatků k důchodu o 3,6 procenta pro účastníky odboje, vězně komunismu a pozůstalé po nich. Zmíněným skupinám obyvatel se důchody zvednou také od prvního srpna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám