Hlavní obsah

Drobní chovatelé dostali od veterinářů výjimku v opatření proti ptačí chřipce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veterináři zmírňují po jednom dni od vyhlášení mimořádná opatření spojená s ptačí chřipkou. Drobní chovatelé, kteří nemůžou umístit ptáky dovnitř budov, budou moci mít výjimku. Ve středu to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nové znění mimořádných opatření je na úřední desce.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Chovatelé budou moci drůbež nechat po nezbytně nutnou dobu venku, musí ale omezit venkovní prostory, do kterých má drůbež přístup, a snažit se co nejvíc omezit kontakt drůbeže s volně žijícími ptáky.

Nezbytné je podle veterinářů také zabránit kontaktu drůbeže s jinými ptáky například v sousedním chovu.

Veterináři zakázali kvůli ptačí chřipce venkovní chov drůbeže

Ekonomika

„Upravené znění umožňuje chovatelům chovat drůbež ve venkovních prostorech, nicméně apelujeme na minimalizaci těchto prostor a prevenci před kontaktem s volně žijícími ptáky. Novelizované znění dává každému chovateli možnost přijmout adekvátní a v jeho podmínkách přijatelná opatření,” uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

O opatřeních s veterináři jednali zástupci Českého svazu chovatelů. Jak informovali, drůbež může být chována venku, ale krmivo a napájení musí být umístěno v budovách, aby se zamezilo přístupu volně žijícího ptactva.

Pokuta až dva miliony

Jinak opatření zůstávají v úterním znění, platí tedy zákaz chovu drůbeže pod širým nebem, musí se umisťovat do budov.

Výjimku má chov holubů a běžců, jako jsou pštrosi. Za nedodržení mimořádných veterinárních opatření hrozí až dvoumilionová pokuta pro podnikající a právnické osoby, u fyzických osob je pokuta do 100 tisíc korun.

Všichni chovatelé drůbeže musí podávat ptákům vodu uvnitř hospodářské budovy, případně pod přístřeškem, který zabrání kontaminaci vody výkaly volně žijících ptáků.

V drůbežích farmách dřímá další pandemie, varují odborníci

Věda a školy

Pokud registrovaní chovatelé nebudou mít možnost umístit ptáky do budov, musí o tom neprodleně informovat veterináře, dodal mluvčí.

V Evropě přibývá ohnisek ptačí chřipky. V ČR letos veterináři utratili už zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla chovy kachen firmy Perena.

Od konce září se v českých chovech potvrdilo pět ohnisek nemoci. Ve většině případů vyšetření prokázalo vysoce patogenní variantu subtypu H5N1, která může být potenciálně přenosná na člověka.

Reklama

Výběr článků

Načítám