Hlavní obsah

Drahé tužkové baterky nevydrží o moc déle než ty levné

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky měření ukázaly, že rozdíly ve výdrži jednotlivých modelů alkalických baterií nejsou zdaleka tak velké jako rozdíly v jejich pořizovacích cenách. Informoval o tom spotřebitelský časopis dTest, který zkoumal výdrž 13 modelů jednorázových alkalických článků dostupných v českých obchodech.

A DOST! - Tužkové alkalické baterieVideo: Stream.cz

 
Článek

Mezi alkalickými bateriemi od různých výrobců jsou značné cenové rozdíly. Za výrobky renomovaných značek zaplatíme i více než 30 korun za kus, zatímco pořizovací cena baterií privátních značek řetězců je až pětkrát nižší, necelých 6 korun za kus. Rozdíly v cenách baterií však neodpovídají rozdílům ve výdrži.

Například v pořadí druhý model jednoho z řetězců měl výdrž 8 hodin a 11 minut, je ale pětkrát levnější než baterie renomovaného výrobce, které vydržely pouze o devět minut déle, ovšem v testu zvítězily. Průměrná výdrž baterií činila sedm hodin a 44 minut, nejhorší výsledek byl sedm hodin a 20 minut a patřil jedné z dražších baterií.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Reklamní tvrzení s rezervou”

„Zkoušky ukázaly, že výkonnost jednotlivých výrobků střední třídy se neliší natolik, aby to ospravedlnilo vysoké pořizovací náklady některých z nich. Reklamní tvrzení o vysoké výdrži baterií předních značek je tudíž třeba brát s rezervou. Nejlevnější výrobky v testu předčily většinu těch dražších,“ říká Jan Hrouda, redaktor časopisu dTest.

Laboratorní měření simulovala použití baterií ve dvou typických situacích. Test středně vysokého kontinuálního odběru proudu napodoboval použití baterií v hračce s elektromotorem, jako je třeba auto na dálkové ovládání. Druhá zkouška simulovala použití baterií ve fotoblesku, tedy opakovaný krátkodobý, ale poměrně velký odběr proudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám