Hlavní obsah

Draghi ukázal novou dvacetieurovou bankovku. Půjde hůř padělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou eurobankovku o nominální hodnotě 20 eur s lepšími ochrannými prvky proti padělání představil v úterý ve Frankfurtu prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Do oběhu bude uvedena na podzim.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi představuje ve Frankfurtu novou dvacetieurovou bankovku

Článek

Dokonalejší zabezpečení bankovky představuje zejména takzvané „okno s podobiznou” obsažené v hologramu. Když se bankovka nastaví proti světlu, okno zprůhlední a zobrazí se v něm podobizna mytologické postavy Európy, která je viditelná z obou stran bankovky.

"Okno s podobiznou představuje v technologii výroby bankovek opravdovou inovaci," uvedl Draghi, když dvacetieurovou bankovku představoval. Tato hodnota je podle ECB jednou z nejpoužívanějších - v hojné míře ji vydávají bankomaty a přijímá ji mnoho prodejních automatů.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Zvětšenina nové dvacetieurové bankovky na jejím představení v sídle ECB ve Frankfurtu

Stejně jako nové bankovky o nominální hodnotě pět a deset eur obsahuje i nová bankovka ve vodoznaku takzvané smaragdově zelené číslo a podobiznu Európy.

V peněženkách za devět měsíců

Nová bankovka bude uvedena do oběhu 25. listopadu. V následujících devíti měsících se na její příchod budou moci připravit výrobci strojů na zpracování bankovek a zařízení na ověřování jejich pravosti, zpracovatelé hotovosti a jiní zainteresovaní činitelé.

Eurobankovky v současnosti coby platidlo sdílí asi 338 miliónů lidí v 19 zemích eurozóny. Jejich celková nominální hodnota činí bilión eur.

Nová dvacetieurovka je třetí bankovkou ze série Europa, která postupně nahrazuje původní sérii zavedenou v roce 2002. V sérii Europa již byly vydány nové verze bankovek v hodnotě pět eur a deset eur. Následovat budou rovněž nové verze v hodnotě 50 eur, 100 eur, 200 eur a 500 eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Mach chce dobrovolné euro, získal i Kellera

Europoslanec Petr Mach, lídr Strany svobodných občanů, spustil iniciativu za to, aby přijetí eura bylo pro státy dobrovolné. Na svou stranu překvapivě získal...

Výběr článků

Načítám