Hlavní obsah

Dovoz plynu meziročně zdražil o více než 400 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývozní ceny v dubnu meziročně stouply o 12,6 procenta, u dováženého zboží se ceny zvýšily o 18,4 procenta. Data v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Vliv na to mělo zejména zdražení energií, například dovozní ceny plynu vzrostly oproti loňskému dubnu o více než 400 procent. Meziměsíčně byly vývozní ceny v dubnu o 0,3 procenta vyšší, naopak dovozní o 0,3 procenta klesly.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V dubnu 2022 byly vývozní a dovozní ceny výrazně ovlivněny kurzovým vlivem,” uvedl ke zveřejněným údajům vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

„Ceny vývozu rostly meziročně o 12,6 procenta a ceny dovozu o 18,4 procenta. Vysoké byly zejména ceny energií, například dovozní ceny plynu se meziročně zvýšily o více než 400 procent,” dodal.

Meziroční nárůst vývozních cen ovlivnil podle ČSÚ především růst cen minerálních paliv, tedy elektřiny, plynu, ropných výrobků a uhlí, které se zvýšily o 138,7 procenta.

O dvě pětiny vyšší než loni v dubnu byly i ceny ostatních surovin, zdražilo hlavně dřevo a kovový odpad.

U potravin stouply vývozní ceny o 22,6 procenta, vyšší byly zejména u obilovin. Vyvážené polotovary jako železo a ocel, kovové a dřevěné výrobky zdražily o více než pětinu a chemikálie o téměř 16 procent.

Gazprom dodávky plynu do Evropy nezastaví, tvrdí Kreml

Evropa

Na meziročním zvýšení dovozních cen měl nejvyšší vliv rovněž růst cen minerálních paliv, které stouply o 130,8 procenta. Ceny polotovarů vzrostly o 23 procent, ostatních surovin o pětinu a ceny chemikálií o téměř 15 procent.

Směnné relace meziročně vzrostly na 95,1 procenta po březnových 95 procentech. Nejnižších hodnot dosáhly nápoje a tabák, nejvyšších hodnot ostatní suroviny.

Meziměsíčně směnné relace stouply na 100,6 procenta po březnových 97,9 procenta. Nejnižších hodnot dosáhlo průmyslové spotřební zboží, nejvyšších minerální paliva.

Reklama

Výběr článků

Načítám