Hlavní obsah

Čínský vývoz do KLDR za devět měsíců stoupl o téměř 180 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský vývoz do KLDR se za prvních devět měsíců letošního roku zvýšil meziročně o 179,8 procenta na 1,4 miliardy USD (32,6 miliardy Kč). Celková hodnota vzájemného obchodu se pak více než ztrojnásobila na 1,63 miliardy USD. Obchod mezi oběma zeměmi tak pokračuje v oživování z propadu v době pandemie nemoci covid-19. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila čínská celní správa. Čína je nejbližším a ekonomicky nejvlivnějším spojencem KLDR.

Foto: Tatiana Meel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V samotném září vývoz proti srpnu stoupl o 15,9 procenta na 188,7 milionu dolarů. Tempo růstu tak zrychlilo ze 4,1 procenta v předchozím měsíci. Mezi hlavní exportní položky patří vlna a vlasy na výrobu paruk a zemědělské produkty jako smetana, pšeničná mouka, sójový olej, granulovaný cukr a rýže.

Hodnota vzájemného obchodu mezi KLDR a Čínou pak v září stoupla na 216,53 milionu USD, což byla nejvyšší měsíční hodnota za čtyři roky.

KLDR po většinu pandemie uzavřela své hranice pro téměř veškerý obchod a dodávky z Číny obnovila až v roce 2022. Celková hodnota obchodu mezi oběma zeměmi se tak loni zvýšila více než trojnásobně na 1,03 miliardy USD.

Navzdory zotavení byla ale pouze na zhruba 37 procentech úrovně z roku 2019, tedy doby před pandemií nemoci covid-19. Samotný vývoz Číny do KLDR loni stoupl o 247,5 procenta na 894 milionů USD.

Lavrov v Pchjongjangu vyzdvihl „strategické“ vztahy s KLDR a doporučil ji jako dovolenkovou destinaci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám