Hlavní obsah

Dovoz čipů do Číny loni kvůli americkým omezením rekordně klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovoz čipů do Číny se v loňském roce propadl o rekordních 15,4 procenta na 349,4 miliardy USD (7,9 bilionu Kč). Důvodem bylo omezení vývozu, k němuž přistoupily Spojené státy, a také dlouhodobá hospodářská nejistota. S odvoláním na údaje čínského celního úřadu to v pondělí uvedla agentura Bloomberg. Dovoz klesl už druhým rokem za sebou. Snížil se rovněž objem dodávek, a to o 10,8 procenta.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Prudký pokles dovozu podtrhuje přetrvávající útlum globálního odvětví čipů, které se snaží dostat ze dna. Poptávku v Číně snížila zejména přísná omezení, která měla zabránit šíření nemoci covid-19, a jen vlažné oživení ekonomiky po pandemii.

Další ranou pro dovoz do Číny loni bylo rozhodnutí vlády amerického prezidenta Joea Bidena vystupňovat omezení přístupu Číny k nejmodernějším polovodičům schopným trénovat modely umělé inteligence (AI). Opatření se dotkla čipů firmy Nvidia a dalších firem.

Společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), která je největším smluvním výrobcem čipů na světě, loni zaznamenala pokles tržeb o 4,5 procenta. Vedení firmy však uvedlo, že letos i nadále očekává růst.

Objevují se náznaky, že globální poptávka po čipech začíná růst. Celosvětový prodej polovodičů v listopadu po více než roce vzrostl. Přispěly k tomu nové technologie, jako je právě umělá inteligence.

Čínští výrobci čipových zařízení získávají díky americkým omezením větší podíl na domácím trhu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám