Hlavní obsah

Čínští výrobci čipových zařízení získávají díky americkým omezením větší podíl na domácím trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský polovodičový průmysl těží z amerických omezení ohledně vývozu vysoce pokročilých čipů do Číny. Tamním výrobcům nástrojů a zařízení používaných pro výrobu čipů díky tomu v posledních měsících výrazně vzrostl počet zakázek na domácím trhu. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že Čína se tak v důsledku čipových restrikcí ze strany USA začíná orientovat na vybudování vlastní soběstačnosti.

Foto: Florence Lo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čínští výrobci zařízení, jež se využívají ve výrobě čipů, jako je Naura nebo AMEC, začali oproti předchozím rokům získávat vyšší počet zakázek od čínských sléváren, v nichž se čipy kompletují, píše agentura Reuters.

Důvodem je skutečnost, že slévárny po exportních restrikcích ze strany USA začínají nahrazovat nástroje pro výrobu polovodičů vyrobené v zahraničí těmi alternativami z domácí výroby, ukázala analýza.

Téměř polovinu, konkrétně 47,25 procenta všech tendrů na strojní zařízení vypsaných čínskými slévárnami od ledna do srpna 2023 vyhráli domácí výrobci, ukázala analýza společnosti Huatai Securities, která zkoumala celkem 182 tendrů.

Apple má problém, iPhony už nekralují klíčovému čínskému trhu

Mobil

Od července do srpna 2023 pak čínští dodavatelé zařízení pro výrobu čipů získali dokonce 62 procent všech vypsaných zakázek ve srovnání s pouhými 36,3 procenta v období od letošního března do dubna, dodali analytici Huatai Securities.

Jedná se tak o zlomový bod v tomto odvětví, který značí přijetí situace, že americká omezení v dovozu špičkových technologií se pravděpodobně nezmírní a že jedinou cestou je vlastní soběstačnost, k čemuž ostatně vyzývá čínský prezident Si Ťin-pching, uvádí Reuters.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v úterý rozšířila opatření zaměřená na čínský čipový průmysl. Washington se tím snaží Pekingu zabránit v importu špičkových amerických technologií, které by mohl využít mimo jiné k posílení armády. Čínské ministerstvo zahraničí k tomu ve středu uvedlo, že jde o porušení principů tržní ekonomiky a spravedlivé hospodářské soutěže.

Analytik: Dochází k obrovskému pokroku

Čínské společnosti hromadí zařízení na výrobu čipů zahraniční výroby, zejména z Japonska a Nizozemska. I odtud se ale brzy export nejspíš uzavře, protože se očekává, že se obě země v nadcházejících měsících připojí k USA a zavedou proti Číně stejná či podobná omezení.

Podle analytiků se však čínští výrobci ve výrobě zařízení zlepšují. „V oblasti čínských polovodičových zařízení rozhodně dochází k obrovskému pokroku, což se odráží v silných ukazatelích růstu tržeb,“ řekl Reuters čínský polovodičový analytik, který si nepřál být jmenován. Odhaduje, že pokrok v kvalitě čipových zařízení je proti původním odhadům o dva roky napřed.

Výroba čipů je ale velice komplexní záležitostí, a tak v některých oblastech výrobního řetězce má Čína stále velké problémy. Týká se to zejména litografických systémů, při kterých se vyžaduje extrémně složitá optika a přesnost procesu. A právě na tuto oblast mimo jiné nová omezení USA vůči Číně míří.

OpenAI chce vyrábět vlastní čipy pro umělou inteligenci

Hardware

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám