Hlavní obsah

Dohoda s Řeckem si vyžádá ještě spoustu práce, tvrdí šéfka MMF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uzavření dohody mezi Řeckem a jeho mezinárodními věřiteli si vyžádá ještě mnoho práce. Uvedla to ve čtvrtek šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová před začátkem zasedání ministrů financí zemí G7 v Drážďanech.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová hovoří s americkým ekonomem Nourielem Roubinim před schůzkou ministrů financí G7 v Drážďanech.

Článek

Atény už měsíce jednají s věřiteli o podobě reforem, kterými je podmíněno vyplacení zbývajících peněz ze záchranného programu pro Řecko. Silně zadlužená země tyto peníze potřebuje k odvrácení hrozby platební neschopnosti.

„Neřekla bych, že jsme již dosáhli konkrétních výsledků," uvedla Lagardeová v rozhovoru s německou televizí ARD. „Věci se pohnuly, stále však zbývá spousta práce, kterou je zapotřebí udělat,” dodala.

Finanční situace Řecka není oficiálním tématem dvoudenního zasedání ministrů financí G7. Setkání ministrů se nicméně zúčastní rovněž Lagardeová, šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi, šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem a eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici, tedy vedoucí představitelé mezinárodních věřitelů Řecka.

Peníze nejsou

Řecký premiér Alexis Tsipras ve středu uvedl, že rozhovory s věřiteli jsou v poslední fázi a že brzy budou zveřejněny podrobnosti dohody. „Udělali jsme velmi mnoho kroků. Jsme už v cílové rovince, konečná dohoda je nablízku," prohlásil. Mluvčí Evropské komise nicméně upozornil, že v rozhovorech přetrvávají neshody v otázkách rozpočtových cílů, reforem důchodového systému a trhu práce, ale i ohledně velikosti řeckého státního sektoru.

Atény se snaží dosáhnout dohody a uvolnění více než sedmi miliard eur pomoci před 5. červnem, kdy má zaplatit další splátku dluhu MMF. Celkem má v červnu splatit 1,6 miliardy eur. Řecký ministr vnitra Nikos Vutsis prohlásil, že „peníze nejsou”.

Evropská centrální banka (ECB) navíc tento týden poprvé od února nezvýšila řeckým bankám strop úvěrů z programu nouzového financování (ELA), který je nyní pro řecké banky jediným zdrojem peněžní likvidity. ECB tento krok údajně zdůvodňuje tím, že se výrazně zpomalil odliv vkladů z bank v této zadlužené jihoevropské zemi.

Zdroje Reuters ale uvedly, že v dubnu a zejména poslední týden se odliv vkladů z řeckých bank výrazně zrychlil. Jedním z důvodů mohla být i poplašná slova bývalé řecké ministryně zahraničí, že vláda omezí pohyb kapitálu a výběr z účtů v bankách, jak se to stalo na Kypru. Řecká vláda to vehementně popírá. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Řecko podle ministra nesplatí dluh MMF

Řecko nesplatí další dluhy Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), které jsou splatné v červnu, protože na to nemá dostatek financí. Prohlásil to v neděli ministr...

Výběr článků

Načítám