Hlavní obsah

Dodávky dreamlinerů se kvůli další závadě odkládají, Boeing omezí jejich výrobu

– Seattle

Výrobce letadel Boeing nemůže vybřednout z potíží. Dodávky typu 787 Dreamliner se dále odloží. Loni se prokázaly nedostatky při spojení křídel s trupy. Když letouny nyní firma kontrolovala a upravovala, zjistila, že se objevily problémy s kvalitou u důležité části nosu letadla.

Foto: Edgar Su, Reuters

Boeing 787 Dreamliner na singapurském letišti. Za ním vzlétá Airbus A330-300

Článek

Problém se podle listu The Seattle Times týká části nosu nad palubní deskou, která je důležitá pro udržení tlaku v pilotní kabině. Nejde sice o závadu, která by mohla ohrozit bezpečnost letu, ale spáry jsou nad mezí tolerance.

Oprava představuje další zpoždění při odložených dodávkách dreamlinerů. Dodatečné inspekce a opravy donutily Boeing dále zpomalit sníženou výrobu tohoto typu.

„Boeing na pár týdnů mění prioritu výrobních kapacit ve prospěch inspekcí a úprav. Během této činnosti bude výroba snížena na méně něž pět kusů za měsíc,“ uvedla firma v prohlášení.

Boeing obnovuje výrobu problémového typu 737 MAX

Ekonomika

Zatím není jasné, zda budou inspekce nosu nutné i u strojů, které jsou už v provozu, americký úřad pro letectví (FAA) o tom teprve rozhodne.

FAA zatím ještě nechválil ani plán Boeingu provádět kontrolu spojů trupu jen u vybraných letadel, a ne u všech, protože je při nich znemožněna demontáž části vnitřního vybavení.

Boeingy 737 MAX budou moci létat i v Evropě

Ekonomika

Boeing vyrobil v červnu jen jeden dreamliner, první po pětitýdenní pauze. Ten ale čekal na dodání od podzimu, protože dodávky dreamlinerů byly přerušené na půl roku do letošního března. Přerušené pak opět byly v květnu.

Na Boeing přitom po dvou smrtelných haváriích způsobených systémem korigujícím let MCAS těžce dopadlo skoro dvouleté uzemnění typu 737 MAX. Problémy s kvalitou měl i při dodávkách tankovacích letadel pro americké letectvo USAF.

Boeing má další problém, letectvo pozastavilo odběr tankovacích letadel

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám