Hlavní obsah

Dodavatelé elektřiny budou muset brát větší ohledy na zranitelné zákazníky

Lidé, kteří jsou ze zdravotních důvodů odkázáni na nepřetržitou dodávku elektrického proudu, budou mít od července nárok na speciální zacházení. Bez toho by se mohlo stát, že by se ocitli v ohrožení života.

Foto: Profimedia.cz

Muž na domácím plicním ventilátoru

Článek

Rozhodla o tom vláda, když schválila vládní nařízení o uplatnění zvláštních práv zranitelného zákazníka. „Mezi tato práva patří zejména právo na bezplatné upozornění na neplnění platebních povinností, bezplatné adresné upozornění na omezení nebo přerušení dodávky elektřiny, uzavření smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny a zajištění návaznosti dodávek elektřiny po dobu tří měsíců,“ uvedlo předkládající ministerstvo průmyslu a obchodu.

Dodavatelé elektřiny do místa jejich bydliště budou dále muset informovat úřad práce, pokud budou mít v souvislosti s neplacením faktur za to, že jsou tito lidé ohroženi hmotnou nouzí, nebo pokud bude hrozit přerušení nebo ukončení dodávek elektřiny do určeného odběrného místa kvůli opakovanému neplacení.

Jedná se například o lidi, kteří mají domácí plicní ventilaci, oxygenoterapii, domácí hemodialýzu, aktivní antidekubitní matrace (proti proleženinám), prostředky pro domácí tracheostomickou péči a podobně.

„Pro přiznání těchto práv je nutné doložit dodavateli elektřiny potvrzení o splnění podmínek. Toto potvrzení vydává lékař v oboru všeobecné praktické lékařství, u něhož je zranitelná osoba registrována v postavení pacienta, nebo lékař, který předmětný prostředek pro terapii předepsal,“ upřesnilo ministerstvo.

Dají se ušetřit tisíce. Měsíční fixaci u elektřiny už nabízí i velký hráč

Ekonomika

Výběr článků

Načítám