Hlavní obsah

Do insolvenčního řízení s ČKD Praha DIZ vstoupili státní zástupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městské státní zastupitelství v Praze vstoupilo do insolvenčního řízení se strojírenskou společností ČKD Praha DIZ. Vyplývá to z údajů zveřejněných v pondělí v insolvenčním rejstříku. Podle mluvčí pražských žalobců je důvodem vstupu do případu podezření z trestné činnosti.

Foto: Mapy.cz

ČKD Praha DIZ

Článek

„Vstoupili jsme tam v rámci netrestní působnosti v souvislosti s šetřením podezření na trestnou činnost,” sdělila v pondělí mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. O jaké podezření jde, nechtěla upřesnit.

V řízení má státní zástupce podle zákona přístup ke všem dokumentům a může se například odvolat proti rozhodnutí insolvenčního soudu.

Státní zastupitelství má jako účastník řízení kromě dokumentů právo také na podávání opravných prostředků. Může se tedy odvolávat proti verdiktu soudu.

Zásah protikorupční policie 

Strojírenská společnost ČKD Praha DIZ je jednou z firem holdingu ČKD Group, který ovládá miliardář Petr Speychal. Insolvenční řízení se společností ČKD Praha DIZ zahájil pražský městský soud počátkem června.

Návrh soudu podala firma INEL-Market, která vůči ČKD Praha DIZ uplatňuje pohledávku za dodávky pro spalovnu komunálního odpadu Chotíkov na Plzeňsku.

V polovině letošního května v sídle firmy ČKD Praha DIZ zasahovala protikorupční policie, která prověřovala možné daňové podvody. Podle návrhu na insolvenční řízení ČKD Praha DIZ dluží na daních nejméně 791,4 miliónu korun.

Nezaplacené pohledávky

Finanční správa na firmu uvalila zajišťovací příkaz, její úředníci tak mohou zadržet peníze nebo majetek, dokud firma neuhradí částku uvedenou v příkazu.

Společnost ČKD Praha DIZ byla mimo jiné dodavatelem technologické části pražského tunelového komplexu Blanka. Od smlouvy odstoupila kvůli nezaplaceným pohledávkám.

Firma v lednu podala žalobu, v níž si nárokovala 779 miliónů korun. Později nárokovanou částku navýšila na 1,676 miliardy korun.

Výběr článků

Načítám