Hlavní obsah

Do ČR se zatím přijelo podívat o milión více lidí než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do České republiky míří stále více cizinců. Za první čtyři měsíce tohoto roku jich přijelo o milión více než ve stejném období loni. Roste ale i počet Čechů, kteří touto dobou, mimo turistickou sezónu, vyjeli do zahraničí.

Foto: Vladimíra Krejčí

Knihovnice a čtenáři symbolicky přestěhují nepatrnou část fondu. Sraz účastníků „živého řetězu“ je v zahradě Hacklovy vily v 11.45 hodin.

Článek

Za první čtyři měsíce tohoto roku překročilo státní hranici přes 28 miliónů cizinců. Tři čtvrtiny všech cizinců, kteří do ČR přijedou, jsou obyvatelé okolních států. Zveřejnil to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Jednoznačně nejvíce lidí překročilo státní hranici s Německem. Šla přes ni polovina všech lidí, kteří do ČR přicestovali. Následuje Polsko a teprve potom Slovensko.

Letos překvapivě narostl počet cest, ať už do či ze země, mezi březnem a dubnem. V minulých letech přitom bylo toto číslo v obou měsících srovnatelné. 

V porovnání s předchozím rokem zaznamenaly hranice největší nárůst počtu turistů ze zemí, které mají v ČR vízovou povinnost. Vzrostl o 16 procent. I přesto je tato skupina stále spíš zanedbatelnou v porovnání s těmi ostatními. V absolutních číslech do ČR s vízem přijelo přes 230 tisíc lidí. Většinou jsou to obyvatelé východní Evropy.

Češi jezdí nejvíce do Polska

Počet Čechů, kteří překročili hranici s Polskem je téměř stejně vysoký jako počet těch, kteří vyjeli do zahraničí přes Německo - přes dva milióny. Mohou za to hlavně levnější nákupy, za kterými Češi jezdí. Polsko totiž povětšinou bývá koncovou zemí jejich cest, zatímco přes Německo mnohdy vyjíždějí ještě dále.

Stále víc cestujících jde přes letiště

O 15 procent v porovnání s loňským začátkem roku narostl i počet lidí, kteří ke své cestě raději zvolili leteckou dopravu. Česká letiště tak za první čtyři měsíce odbavilo více než půl miliónů Čechů a přes milión cizinců.

To v žádném případě neznamená, že dvacetina všech Čechů letěla na jaře do ciziny. Mnoho z nich jezdí do ciziny opakovaně, například pracovně.

Příjezdy zahraničních návštěvníků do ČR
.2003leden-duben 2004
ze sousedních zemí21 328 19921 800 827
ze zemí s vízou povinností197 945230 216
ostatní země5 690 5036 187 463
celkem27 216 64728 218 506
zdroj: ČSÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám