Hlavní obsah

Dluhy se v mnohých českých rodinách stávají noční můrou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V mnohých českých rodinách se už dluhy mění v noční můru, na jejímž konci nemusí být jen nesmlouvavý exekutor, ale i sociální rozvrat. Loni si totiž lidé v Česku půjčili 74 miliard korun a celkem už české domácnosti dluží bankám přes 317 miliard. Nakupování na dluh se stalo módou, podporovanou dostupností půjček a masovou reklamou.

Foto: Dagmar Lánská
Článek

Varovné zkušenosti už se zadlužením lidí mají pracovníci občanských poraden, kde právě téma nesplacených dluhů začíná být doslova novým stresovým fenoménem. "Je to časovaná bomba," uvedla dobrovolnice z občanské poradny Diecézní charity v Českých Budějovicích Marie Paukejová a poznamenala, že počet lidí, kteří se na poradnu obracejí kvůli dluhům, se začal zvyšovat loni a dramaticky roste.

 "Jsou zde lidé, kteří nedokáží uhradit různé půjčky, dluží na zdravotním či sociálním pojištění, nebo nemohou zaplatit prohrané soudy. Je to velmi různé a velmi vážné. Řešila jsem třeba případ samoživitelky se dvěma dětmi, která pobírala sociální dávky ve výši devíti tisíc korun, z nichž sedm tisíc zabavil exekutorský úřad," uvedla Paukejová.

Někdy půjčky připomínají lichvu

Velmi zarážející je podle ní chování některých firem poskytujících rychlé úvěry na údajně výhodný úrok. "Jejich počínání lze mnohdy označit jako lichvu. Vybírají si sociálně slabé a využívají jejich bezmocnosti. Výjimkou není půjčka 10 tisíc korun, kde jen poplatky činí více než šest tisíc," konstatovala Paukejová.

"Poslední dobou stále narůstá počet lidí, kteří k nám chodí, takže dokonce uvažujeme, že rozšíříme poradní hodiny, které zatím v Liberci máme dva dny v týdnu. Hodně chodí lidé s problémy kolem svých dluhů, ale rozhodně neexistuje jednotný recept, jak jim pomoci. Záleží hlavně na tom, v jaké jsou konkrétní situaci. Týdně nás kontaktuje nejméně dvacet až třicet lidí, když v tom počítám i telefonické či e-mailové porady," řekla Právu Anita Vrabcová z Občanské poradny v Liberci.

Nechají se zlákat, pak hořce litují

Čtyřicetiprocentní nárůst klientů, kteří mají problémy s dluhy, zaznamenala v posledním roce občanská poradna v Plzni. "Proti předešlým rokům těchto klientů výrazně přibylo. Stále se na nás obracejí lidé, kteří nezvládají splácet dluhy na nájemném a na službách a zároveň se zvyšuje počet těch, kteří se ptají na možnosti splácení dluhů na půjčkách, na pokutách u dopravních podniků nebo na zdravotním pojištění," uvedla Štěpánka Syrovátková z plzeňské občanské poradny. Poradna má ročně přibližně 2200 klientů, pomoc na cestě z dluhů hledá zhruba desetina z nich.

Také Občanská poradna Slezské diakonie v Karviné registruje v prvních měsících letošního roku zvýšený počet klientů, kteří se potýkají s problémy spojenými s neschopností splatit dluh. "Tento problém se vyskytuje zejména u nízkopříjmových skupin obyvatelstva, jako jsou například nezaměstnaní, rodiny závislé na sociálních dávkách a senioři," uvedla vedoucí karvinské poradny Kateřina Krčmářová s tím, že do neřešitelných situací se dostávají zvláště lidé, kteří unáhleně využili služeb různých firem půjčujících peníze bez ručitele na velmi vysoký úrok nebo se nechali zlákat různými spotřebitelskými akcemi, na nichž nakoupí to, co vlastně nechtěli nebo s tím nejsou spokojeni. "Proto přestanou hradit splátky a narůstá dluh. Celý případ často končí u soudu," poznamenala Krčmářová. "Jedná se o početnou skupinu lidí," potvrdila Právu Alena Slavingerová z Občanské poradny v Jihlavě.

Dlužníků přibývá také v Praze

Zkušenost s tím, že se na občanské poradny obrací v poslední době stále více lidí, kteří nejsou schopni splácet své dluhy, mají i v poradnách v Praze. Tedy v porovnání s ostatními v bohatém kraji. "Přiznám, že jsme s tím po Vánocích počítali," řekl František Zimmel z poradny v Jakubské ulici v Praze 1. Tomu odpovídají i finanční fakta. Jen v prosinci vzrostl dluh českých domácností o 13 miliard korun.

"Lidí, kteří se na nás v poslední době obracejí o radu kvůli neschopnosti splácet dluhy, přibývá. Náš právník takovým rodinám pomáhá zejména s odvoláními k soudu či k exekuci na majetek," uvedla Vlasta Peterková z karlovarské rodinné poradny. Současně však v poradnách přiznávají, že někdy bývá dobrá rada nad zlato.

"Těžko bychom jim mohli pomoci. Každý soudný člověk ví, kolik si může dovolit půjčit, aby se nedostal do dluhové pasti," řekla Právu vedoucí občanské poradny v Chrudimi Dana Zelená.

Většinou už je pozdě

"Pokud někdo s dluhovým problémem přijde, musíme mu naznačit, že není na správné adrese. Těžko pro něj můžeme udělat víc," pokrčila rameny pracovnice jedné z pardubických poraden Věra Kopecká.

"Bohužel dlužníci přicházejí až ve fázi, kdy je na jejich majetek vyhlášena exekuce a nedá se s tím většinou moc dělat. Radíme jim, aby se alespoň snažili domluvit splácení," uvedla Marcela Černochová, vedoucí občanské poradny "So kames" v Šumperku. Podle ní se dá očekávat, že počet předlužení zvlášť mezi sociálně slabou vrstvou obyvatel bude dále narůstat.

Také v nezávislé občanské poradně v Olomouci mají obdobné zkušenosti. "Řada lidí se do půjček pouští bezhlavě. Ani si nepřečtou smlouvu a neuvědomí si, že rychle narůstající úroky nezvládnou splatit. V těchto případech to téměř vždy končí exekucí na majetek nebo i na sociální dávky," konstatoval sociální pracovník olomoucké poradny Jiří Beneš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám