Hlavní obsah

Dluhy domácností v březnu stouply na 1,556 biliónu korun

Dluhy českých domácností vůči bankám v březnu stouply proti únoru o 9,3 miliardy korun na zhruba 1,556 biliónu korun. Meziročně dlužily domácnosti o 110 miliard více. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Zadluženost firem byla meziměsíčně nižší a meziročně vyšší.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Podle údajů České národní banky se zadlužení domácností zvýšilo na zhruba 1,556 biliónu korun.

Článek

Nefinanční podniky na konci března dlužily bankám zhruba 1,046 biliónu korun, což je meziměsíčně o 1,7 miliardy méně. Meziročně byly úvěry podniků vyšší o 23 miliard korun.

Dluhy domácností rostou od února 2016, nejvíce si lidé půjčují na bydlení. Z celkového objemu dluhů domácností tvoří úvěry na bydlení zhruba tři čtvrtiny.

Meziměsíčně se tyto úvěry v březnu zvýšily podle ČNB o 0,6 procenta na 1,167 biliónu korun. Spotřebitelské úvěry dosáhly ke konci sledovaného měsíce 231 miliard korun, proti únoru tak byly vyšší o 0,7 procenta.

Rychlý nárůst objemu celkového zadlužení je dán především rostoucími částkami, které si lidé půjčují. Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva. Vlastní údaje o zadlužení Čechů zveřejňují i Bankovní a Nebankovní registr klientských informací nebo Czech Credit Bureau.

Reklama

Výběr článků

Načítám