Hlavní obsah

Dluhy domácností u bank v červenci vzrostly o 12,8 miliardy

Dluhy českých domácností u bank a družstevních záložen v červenci podle České národní banky (ČNB) stouply meziměsíčně o 12,8 miliardy na 1,809 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o 105,5 miliardy korun. Zadlužení nefinančních podniků naopak kleslo o 9,6 miliardy na 1,159 bilionu korun. Přesto bylo oproti loňskému červenci vyšší o 30 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnila ČNB.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dluhy domácností rostou nepřetržitě od února 2016. Lidé si půjčují zejména na bydlení. Úvěry na bydlení dlouhodobě tvoří více než tři čtvrtiny dluhů domácností.

Tyto úvěry v červnu činily téměř 1,39 bilionu korun a meziměsíčně se zvýšily o 0,8 procenta. Spotřebitelské úvěry dosáhly ke konci července 264 miliard Kč a meziměsíčně narostly o 0,4 procenta, uvádí komentář centrální banky.

Zadlužení firem má kolísavý vývoj. Meziměsíčně stouplo v lednu, březnu a dubnu. Naopak v únoru, květnu, červnu a červenci klesalo. Z úvěrů poskytnutých nefinančním podnikům v ČR podle původní doby splatnosti mají nejvýznamnější podíl dlouhodobé úvěry.

Finanční poradna: Dluhy, které nejsou vaše, rozporujte hned

Finance

V červenci jejich objem dosáhl podle ČNB 655 miliard Kč a stejně jako v předchozích měsících na ně připadalo 57 procent z celkového objemu úvěrů poskytnutých tomuto sektoru.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám