Hlavní obsah

Dluhy domácností dále rostou, už je to 1,2 biliónu

– Praha
Novinky, pit

České domácnosti se u bank a finančních institucí nadále čím dál víc zadlužují. V říjnu jejich dluhy vzrostly proti září o 6,1 miliardy korun a dostaly se na celkovou sumu 1,2 biliónu korun. Vyplývá to z údajů České národní banky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Meziročně dluhy domácností vyskočily o 49 miliard korun. Jak připomněl Petr Kříž ze společnosti PwC ČR, blížící se Vánoce zřejmě dále dluh zvednou. Domácnosti si budou chtít přilepšit, a to i na úkor dalšího zadlužení.

„Elektronika a další zboží dlouhodobé spotřeby patří v posledních letech mezi časté vánoční dárky, které lidé často kupují na spotřebitelský úvěr. Hlavním tahounem růstu dluhů domácností však zůstanou nadále úvěry na bydlení, především hypotéky,“ uvedl Kříž.

Protože si banky své potenciální dlužníky v těchto případech velmi pečlivě prověřují, lze podle Kříže hovořit o relativně bezpečném zadlužování.

Pokud jde o zadluženost podniků, ta v říjnu v porovnání se zářím klesla o 459 miliónů korun na 975,5 miliardy. Meziročně ale narostla o 15 miliard korun.

„České banky, často pod tlakem mateřských společností, usilují o co nejzdravější portfolia úvěrů. Navzdory volným penězům, které by chtěly využít na úvěrování, velmi pečlivě zvažují, komu půjčí,“ doplnil Kříž.

Reklama

Výběr článků

Načítám