Hlavní obsah

Dluh Česka vůči zahraničí loni vzrostl o 332 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dluh Česka vůči zahraničí loni vzrostl o 332 miliard na 3,528 biliónu korun a odpovídal 74,8 procenta HDP. Růst výrazně zrychlil, v roce 2015 činil 172 miliard. Vyplývá to z předběžných údajů, které v úterý zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Ve struktuře zahraničního dluhu se významně zvýšilo zadlužení vládního a bankovního sektoru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ke konci roku 2015 činil podíl bank včetně ČNB na celkovém dluhu 29,4 procenta.

Článek

Ke konci roku 2015 činil podíl bank včetně ČNB na celkovém dluhu 29,4 procenta, kdežto na konci loňského roku to bylo již 34 procent.

Růst závazků u vládního sektoru, jehož podíl na celkovém zahraničním dluhu činil 24,6 procenta, souvisel zejména s nákupy korunových dluhopisů.

Růst závazků bank ovlivnily nákupy bankovních dluhopisů nerezidenty a přijetí krátkodobých vkladů ze zahraničí.

Zahraniční dluh vytrvale stoupá. Přes jeden bilión korun se poprvé přehoupl na konci roku 2004, dva bilióny korun překonal v roce 2010 a tři bilióny podle v úterý aktualizovaných údajů ČNB na konci roku 2014.

Reklama

Související články

Eurozóna uleví Řecku

Řecko slíbilo, že bude pokračovat v reformách, aby snížilo své dluhy, řekl v sobotu šéf eurozóny Jeroen Dijsselbloem. Podle něho se tak otevírá cesta...

Globální dluh dosáhl 325 procent světového HDP

Úroveň globálního světového zadlužení loni stoupla na 325 procent výkonu světové ekonomiky. Zadlužení táhlo hlavně půjčování vlád, kde měla klíčový podíl Čína....

Výběr článků

Načítám