Hlavní obsah

Diamo začalo zasypávat jednu z jam bývalého Dolu Darkov. Bude to trvat přes rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Do zásypu jámy Pomocného závodu Darkov na okraji Karviné se pustil státní podnik Diamo. Na zaplnění jámy hluboké 894 metrů spotřebuje 38 tisíc kubíků zpevněné betonové směsi, 5,5 tisíce kubíků betonu a 130 kubíků štěrku. Jáma by měla být zasypána příští rok v létě.

Státní podnik Diamo začal se zasypáváním vtažné jámy v areálu bývalého Dolu DarkovVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

Pomocný závod Darkov vznikl v letech 1979 až 1984 v areálu dobývacího prostoru Darkov, kde se uhlí těžilo od poloviny 19. století. Disponoval dvěma jámami.

Zatímco ta výdušná, díky níž se odváděly z dolu větry, byla zasypána už před dvaceti lety, vtažná jáma, kterou se do dolu naopak přiváděl čerstvý vzduch, vydržela až do dneška.

„Je v havarijním stavu, ale my jsme ji nesypali z důvodu toho, že pořád sloužila jako vztažná jáma pro větrné propojení na důl ČSM. To bylo v loňském roce ukončeno, a proto jsme urychleně přistoupili k její likvidaci,“ popsal ředitel odštěpného závodu Darkov Josef Lazárek.

Důl Darkov průkopníkem. Uvažuje se o vzniku gravitačního úložiště energie

Ekonomika

Poznamenal, že zasypání jámy si vyžádá více materiálu, protože nebude užívána jako jáma plynová. „Betonáž spočívá v tom, že do jámy postupně dáme zpevněnou betonovou směs, beton a mezi to, ve třicátém a třicátém druhém metru, separační vrstvu štěrku,“ popsal s tím, že vlastní likvidace jámy potrvá zhruba do konce srpna 2025. 

Další rok pak bude Diamo likvidovat v areálu pomocného závodu všechny budovy i těžní věž. „Takže v roce 2026 už to tady zmizne komplet,“ nastínil ředitel a dodal, že náklady na likvidaci areálu se pohybují okolo 100 milionů korun.

Co v místě šachty v budoucnu vznikne, není jasné. O využití plochy v sousedství karvinské rekreační oblasti v okolí jezera zvaného Karvinské moře rozhodne město. Diamo spolu s magistrátem připraví studii využitelnosti.

Obnovení těžby v dolech ČSA a Darkov: Bylo by to možné, ale drahé

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám