Hlavní obsah

Design remosek bude mít stejný rukopis jako Ferrari

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavná italská designerská firma Pininfarina navrhne novou podobu známých pečicích mís, remosek. Italští designéři by měli návrhy doručit společnosti Remoska ještě letos, pečicí mísy s moderní tváří by se měly dostat na trh v roce 2025.

Výroba remosky v novém závodu v Kopřivnici.Video: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Až donedávna sídlila Remoska ve Frenštátu pod Radhoštěm. Letos ale přestěhovala výrobu do zcela nového závodu v Kopřivnici, který byl ve čtvrtek slavnostně otevřen.

Do jeho výstavby investovala přes 300 milionů korun. Ostrý provoz plánuje společnost spustit začátkem příštího roku.

„Zadání je, že máme tři řady remosek a každou řadu nám navrhnou znovu. To znamená, že remoska bude vypadat jinak, bude hlavně hezčí,“ popsal majoritní vlastník Remosky Zdenek Sartoris. Potvrdil, že firmě jde hlavně o design.

Remoska se přesunula do Kopřivnice a vyrábí i nádobí

Ekonomika

„Protože technicky si s tím umíme poradit, technické řešení budou řešit naši konstruktéři. Ale potřebujeme nový design.“

Sartoris uvedl, že i díky redesignu chce Remoska více vyrábět pro mladé i náročnější zákazníky.

„Chceme být v našem oboru Ferrari. Minimálně pro střední Evropu,“ dodal s tím, že remosky s novým designem od Pininfariny by se poprvé měly představit na veletrhu v německém Frankfurtu.

„Nová hala nám umožní zvýšit produktivitu práce, zefektivnit všechny procesy. Digitalizace a nový řídící systém nám umožní všechny procesy kontrolovat, analyzovat a v případě potřeby dělat hned nápravu. Výsledkem bude to, že zefektivníme výrobu a budeme tak levnější, konkurenceschopnější,“ poukázal Sartoris.

Dodal, že letos firma vyrobí 90 tisíc kusů remosek, už v příštím roce by to ale mělo být díky automatizovanému provozu o 30 tisíc víc.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Výroba remosky.

„A poté, co budeme mít nový design remosky, tak bychom se chtěli dostávat na řádově statisíce kusů ročně,“ prozradil a upozornil, že remoska nebudou v budoucnu jen pečicí mísy, ale i pánve, hrnce, drobné elektrospotřebiče a vše, co se týká vaření a přípravy jídla.

Remosky se začaly vyrábět v roce 1957 v Kostelci nad Černými lesy. Po roce 1989 ale jejich prodej prudce klesal. Obnova značky přišla v roce 1994, kdy se výroba přestěhovala do Frenštátu. Aktuálně firma zaměstnává 45 lidí, do budoucna, při třísměnném provozu, jich má být až 80.

V současnosti Remoska vyrábí tři modely pečicích mís. Základní pečicí řadu Prima, řadu Dua, která peče i vaří, a Tria, která peče, vaří i dusí pod mírným tlakem páry.

Už nyní firma vyrábí k modelům Dua a Tria i nádobí a k tomu produkuje také drobné kuchyňské elektrospotřebiče jako horkovzdušné fritézy, kontaktní grily, multicookery nebo rýžovary.

Loňský obrat firmy byl 140 milionů korun, přibližně 40 procent výroby jde na export, hlavně do Anglie, v menší míře na Slovensko, do Německa, Austrálie či do Jihoafrické republiky.

Remoska expanduje díky crowdfundingu

Komerční články

Reklama

Výběr článků

Načítám