Hlavní obsah

Desetině zaměstnanců firmy snížily příspěvek na benefity pod roční limit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetině zaměstnanců v Česku firmy podle průzkumu společnosti Edenred z přelomu února a března snížily příspěvky na volnočasové benefity, tak aby se vešly do ročního limitu 21 983 korun pro jejich osvobození od daně, který od ledna nově stanovil vládní konsolidační balíček.

Foto: Profimedia.cz

Firmy omezují čerpání benefitů na sport (ilustrační foto).

Článek

Shodně 24 procent respondentů uvedlo, že kvůli nižšímu příspěvku hodlají šetřit na benefitech spojených se zdravím a cestováním, 21 procent oslovených omezí útraty v kultuře. Průzkumu se zúčastnilo 3962 zaměstnanců a 267 zástupců firem.

„Pětina dotázaných v průzkumu uvedla, že v loňském roce od zaměstnavatele dostávala volnočasové benefity v hodnotě vyšší, než je aktuální limit zdanění 21 983 korun,“ sdělila společnost Edenred.

„Celé polovině z nich zaměstnavatel s příchodem nového roku příspěvek snížil, aby se pod limit vešel,“ dodala společnost, která provozuje kartu se stravenkami a volnočasovými benefity Edenred Card.

Zhoršení podmínek pro své zaměstnance se státu může vymstít

Ekonomika

Shodně 17 procent respondentů plánuje omezit čerpání benefitů na sport a zážitky, 15 procent na relaxaci a krásu a méně za knihy bude utrácet 13 procent oslovených.

Šetřit na lázeňských pobytech se chystá sedm procent lidí, na vzdělávání šest procent a čerpání benefitů spojených s péčí o děti omezí pět procent respondentů, vyplývá z průzkumu.

S ohledem na nový limit osvobození benefitů od daně upravilo výši ročního příspěvku podle průzkumu 30 procent firem.

Asi polovina z nich také nabídku benefitů výrazně omezila. Z průzkumu společnosti Edenred dále vyplynulo, že roční příspěvek vyšší, než je limit 21 983 korun, letos zaměstnancům nabídne pět procent společností.

Společnost Edenred se firem ptala také na to, jestli jim nové podrobnější vykazování poskytnutých částek na benefity zvýší administrativu. Z 267 oslovených podniků uvedlo 44 procent, že rozhodně ano, pětina pak, že spíše ano.

Dalších 15 procent firem v průzkumu zvolilo odpověď spíše ne a pět procent rozhodně ne. Zda nové nastavení zvýší administrativu, zatím neví 16 procent podniků.

V původně předloženém balíčku ke konsolidaci státního rozpočtu vláda navrhovala úplné zrušení daňového zvýhodnění volnočasových benefitů.

Noví zaměstnanci berou až o 15 procent více než ti stávající

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám