Hlavní obsah

Děripaska objevil v Bazelu tunel za více než 300 miliónů rublů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský miliardář Oleg Děripaska propustil ředitele stavební firmy Transstroj Ivana Kuzněcova. Zároveň jej obvinil z "vytunelování" nejméně 337 miliónů rublů (téměř 212 milionů Kč) během půldruhého roku, co Kuzněcov stál v čele firmy, patřící do Děripaskova holdingu Bazel. Skandál je v centru pozornosti úterního ruského tisku.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Oleg Děripaska

Článek

Děripaska je v Česku znám především sporem s českými investory ze skupiny PPFI coby menšinovými akcionáři v jedné z největších ruských pojišťoven Ingosstrach.

Miliardář už podal na Kuzněcova trestní oznámení, které nyní prověřuje generální prokuratura. V případě odsouzení by exřediteli mohl hrozit trest od pěti do deseti let vězení.

Na nesrovnalosti ve firmě upozornily podle listu Vedomosti už hospodářské výsledky: zatímco loni Transstroj při tržbách ve výši téměř 39 miliard rublů dosáhl čistý zisk 212 miliónů rublů, za sedm měsíců letošního roku se firma propadla do ztráty 1,4 miliardy rublů při tržbách 15,3 miliardy rublů. Na zjevné případy zpronevěr se podle deníku přišlo už před několika měsíci. Kupříkladu předloni Kuzněcov bez tendrů uzavřel několik kontraktů na konzultační služby za více než 120 miliónů rublů, jejichž cena byla podle expertů několikanásobně vyšší, než bývá zvykem.

V trestním oznámení Bazel upozorňuje dva kontrakty na zemní práce na celkovou sumu téměř 337 miliónů rublů. Cena podle holdingu vysoce překračovala průměrné ceny na trhu a práce mohla firma vykonat sama i bez subdodavatelů.

Tvrdá ruka Děripasky má skoncovat s korupcí

Kuzněcov se hájí, že postupoval v souladu s pravidly a sporné kontrakty umožnily firmě uspět v soutěži o zakázku za devět miliard rublů.

V Transstroji se nyní chystá audit všech kontraktů, které Kuzněcov uzavřel, a Bazel nevylučuje, že propustí i další manažery.

Podle Kommersantu se Bazel již dávno chystal zbavit starého vedení firmy, které se poslední době nedaří. Kupříkladu v létě protimonopolní úřad zrušil tendr na zakázku v Soči za více než 11 miliard rublů, ve kterém byl Transstroj hlavním uchazečem. Navíc vedení olympijských staveb nepřipustilo firmu ani k další velké zakázce za skoro 13 miliard rublů.

V ruském stavebnictví sice nejsou přemrštěné ceny a fingované tendry vzácností, nicméně podobné skandály jako v Transstroji se obvykle řeší potichu, bez veřejného rozruchu, aby nepoškodily pověst firmy a neodstrašily investory. Tvrdý postup vůči exřediteli si komentátoři vykládají jako snahu Bazelu zavést pořádek ve svých stavebních firmách a skoncovat s korupcí uvnitř holdingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám