Hlavní obsah

Děkujeme, paní Merkelová!

Novinky, Michala Moravcová BOSSA.CZ (Zdroj: cnbc.com)

Německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek vnesla na trhy pozitivní náladu, čímž se před víkendem ulevilo mnoha investorům. Svým proslovem v odpoledních hodinách v Kanadě podpořila plány šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho v boji proti dluhové krizi. Také vyzvala své evropské partnery k rychlé domluvě na fiskální a politické unii.

Foto: http://www.istockphoto.com

Ilustrační foto

Článek

Euro na tyto události reagovalo pozitivně a vůči americkému dolaru si připsalo zisky ve výši 0,6 procenta.

Projev paní Merkelové měl podobný efekt, jaký mělo vystoupení šéfa ECB Maria Draghiho před třemi týdny. Oba alespoň dočasně odlehčili stresovou náladu a dodali trhům důvěru v evropskou ekonomiku. Navzdory tomu, že Merkelová jenom zopakovala to, co již řekl M. Draghi, a fundamentálně se v eurozóně vlastně nic nezměnilo, byla rétorika německé kancléřky vnímána investory velmi pozitivně. Je to z toho důvodu, že Německo bylo dosud největším odpůrcem společné emise bondů, což by se po čtvrtku mohlo změnit.

Na druhou stranu na trzích pořád vládne prázdninová nálada s nižšími objemy obchodů. Proto se určitě můžeme těšit na podzim, kdy se všichni vrátí do své práce. Evropa má pořád před sebou spoustu nedořešených závažných problémů. Jedná se například o otázku Řecka a španělských bank.

Září bude tedy bohaté na ekonomické události. Vše odstartuje zasedání prémiových amerických bankéřů a ekonomů v Jackson Hole v USA. Nebude tady chybět ani proslov šéfa amerického FEDu Bena Bernankeho. Následně se pak opět ozve Řecko, kterému by měly být k přežití poskytnuty další finanční prostředky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám