Hlavní obsah

Deflace zpomalila na 0,1 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ceny zboží a služeb byly v České republice v dubnu o 0,1 procenta nižší, než před rokem. Pokles cen tak zpomalil z 0,4 procenta v prvních třech měsících letošního roku, v dalším období ekonomové očekávají mírný růst inflace.

Foto: INFLAGRANTI
Článek

"Nejlepším lékem na deflaci bylo zvýšení regulovaných cen plynu o 7,9%. Kdyby v dubnu nedošlo ke zvýšení regulovaných cen plynu, měli bychom deflaci kolem 0,3%," uvedl analytik Volksbank CZ Vladimír Pikora.

Růst regulovaných cen se odrazil i v meziměsíční změně inflace. Regulované ceny vzrostly v dubnu o 0,9 procenta, zatímco tržní ceny nadále klesaly. Ceny zemního plynu se v dubnu zvýšily v průměru o 7,9 procenta.

Mezi nejrychleji rostoucí tržní ceny patřily potraviny a odívání. Ceny potravin v dubnu oproti březnu podražily o 0,2%. Největším tahounem růstu cen potravin byly přitom ceny ovoce a zeleniny. Odívání a obuv meziměsíčně podražily o 0,3%, což bylo dáno tím, že vlna sezónních výprodejů skončila a na pultech se objevilo nové jarní zboží.

Duben zlevnil pohonné hmoty

Naopak méně než v předchozím měsíci rostly ceny pohonných hmot. Ty se v dubnu zvýšily jen o 1,8 procenta, zatímco v březnu meziročně rostly o 11,4 procenta.

V ostatních složkách inflace klesly zejména ceny rekreace a kultury, kde nastalo další sezonní snížení cen tuzemských pobytů na horách. Po třech měsících růstu klesly i ceny pohonných hmot.

Česká republika tak zůstává jednou z mála kandidátských zemí, kde ceny klesají. Dalšími jsou již pouze Litva a Bulharsko. V zemích Evropské unie ceny v březnu vzrostly o 2,3 procenta, když nejrychleji rostly v Irsku a nejpomaleji v Německu.

Naděje na nižší úroky trvají

Podle ČNB vyšší inflace daná zvyšováním daní by měla být klasifikována jako výjimka a měnová politika by proto na ni neměla reagovat. V případě, že zvyšování daní by se v čase odsunulo, mohli by centrální bankéři podle svých slov dokonce uvažovat o snižování úroků.

"Nedomníváme se, že by údaje o inflaci nebo nezaměstnanosti měly na obchodování s korunou vliv. Stejně tak výsledky jednání vládních ekonomických expertů o reformě veřejných financí korunu nikterak neovlivní. Namísto toho bude koruna tento týden pokračovat v mírném oslabování směrem k 31,60 CZK/ EUR," poznamenala Markéta Šichtařová z Volksbank.CZ.

Ceny začnou růst brzy, tvrdí ČNB

Meziroční růst cen v domácí ekonomice by se měl obnovit ještě ve druhém čtvrtletí letošního roku. Dubnový vývoj inflace přitom odpovídá poslední inflační prognóze ČNB, sdělila dnes centrální banka.

Příčiny dosavadního nízkoinflačního vývoje se příliš nemění. Centrální banka za ně považuje převis nabídky na trhu komodit, doznívající vliv loňské silné koruny a nízký růst regulovaných cen. Rovněž inflační očekávání jsou nadále slabá.

Reklama

Výběr článků

Načítám