Hlavní obsah

Debata v řeckém parlamentu se protahuje, Tsipras pohrozil demisí

– Atény • Aktualizováno

Řecký parlament ve středu řeší reformy, jejichž přijetí si žádá eurozóna výměnou za další peněžitou pomoc ve výši 86 miliard eur (asi 2,5 biliónu korun). Hlasovat o přijetí se mělo začít před půlnocí místního času (23:00 SEČ), debata ale pokračuje. Premiér Alexis Tsipras večer pohrozil, že rezignuje, pokud návrh nepodpoří všichni poslanci jeho strany Syriza. Hlasování o reformách spojil s hlasováním o důvěře jeho vládě.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Premiér Alexis Tsipras (vpravo dole) si vysloužil potlesk vestoje od některých zákonodárců.

Článek

Tsipras vyzval poslance, aby rozhodli odpovědně. Po půlnočním projevu si vysloužil potlesk vestoje od části poslanců.

Velká část poslanců ale vystupovala proti návrhu.„Je to černý den pro evropskou demokracii,” řekla během debaty například Zoe Constantopoulová. Konce se odmítla zúčastnit a odešla.

Očekává se, že návrh projde díky opozičním proevropským stranám. Vládní poslanci s ním mají problém a mnoho z nich se netají tím, že bude hlasovat proti. Proti navrženým reformám se staví krajně levicové křídlo strany Syriza. Proti je asi 30 poslanců, kterých má Syriza celkem 149. Další zvažují, že se hlasování zdrží.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Alexis Tsipras během projevu v parlamentu

Tsipras hrozí demisí

Dohoda vznikla v noci na pondělí v Bruselu, s představiteli eurozóny ji vyjednal Tsipras. Ten v pondělí večer řekl, že by pro něj bylo těžké být premiérem, pokud by neměl podporu svých poslanců.

"Jsem premiérem, protože mám poslanecký klub, na který se mohu spolehnout a s nímž mohu počítat. Pokud nemám podporu tohoto poslaneckého klubu, tak bude pro mě těžké být premiérem už den poté," varoval Tsipras svoje spolustraníky podle serveru listu Ta Nea.

"Buď mě podpoříte všichni, nebo zítra (ve čtvrtek) podám demisi jako premiér," citoval jej server listu o Vima.

Řekl také, že dohodě, kterou vyjednal, ve skutečnosti nevěří. [celá zpráva]

Jak se hlasuje
Jmenovité hlasování trvá 45 minut až hodinu. Každý poslanec je postupně vyzván, aby povstal a sdělil, zda souhlasí s návrhem. Zákonodárci mohou říci ano, ne, případně přítomen, což je forma toho, jak se hlasování zdržet.

Řecko má dostat překlenovací půjčku ve výši sedmi miliard eur, která půjde ze staršího fondu EFSM, jenž se už od roku 2013 nepoužívá. Podmínkou je ale schválení reforem.

Daně a privatizace

A co tedy musí poslanci odsouhlasit, aby země peníze dostala? Zvýší se daň z přidané hodnoty, daň za luxus se rozšíří na více výrobků. Omezí se odchod do předčasného důchodu.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras (vpravo) a ministr financí Euklidis Tsakalotos během noční debaty

Země se také musí zavázat, že zřídí rozpočtovou radu a přijme systém poloautomatických výdajových škrtů, pokud se země odchýlí od stanovených cílů. Rozpočty musí být přebytkové. Počítá se s rozsáhlou privatizací.

Nulový či přebytkový bude muset být důchodový účet. Změní se regulace prodejní doby. Dále se mají změnit pravidla stávek a kolektivního propuštění.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis

Kromě Řecka musí dohodu schválit i parlamenty dalších evropských zemí. Ve středu to už učinili Francouzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám