Hlavní obsah

Dánsko zrušilo státní svátek, aby ušetřilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánští zákonodárci v úterý schválili zákon, kterým se ruší státní svátek s názvem Velký modlitební den. Stane se tak běžným pracovním dnem. Svátek se dosud slavil vždy v pátek před čtvrtou nedělí po Velikonocích. Peníze, které díky tomu půjdou na daních do státní kasy, se využijí ponejvíce na výdaje na obranu.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Dánská premiérka Mette Frederiksenová

Článek

Vládní kabinet navrhl kontroverzní zákon, jehož součástí je rozsáhlá reforma sociálního zabezpečení, už v prosinci. V zemi kvůli tomu byly velké protesty.

„V Evropě je válka a my potřebujeme posílit obranu. Každý k tomu musí přispět,“ zdůvodnila už v prosinci podle BBC premiérka Mette Frederiksenová.

Severská země posunula svůj závazek splnit cíl NATO v oblasti výdajů na obranu ve výši dvou procent HDP o tři roky dopředu, tedy nejpozději do roku 2030. 

Většinu z dodatečných 4,5 miliardy dánských korun (14,4 miliardy korun) potřebných pro splnění dvouprocentního cíle by mohly pokrýt právě získané daně plynoucí ze zrušeného svátku, uvedla Reuters.

To ovšem odbory a někteří ekonomové zpochybňují s tím, že z dlouhodobého hlediska si zaměstnanci najdou jiné způsoby, jak si odebrané volno vykompenzovat.

Podle dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) pracují Dánové méně hodin než pracovníci ve většině evropských zemí, dodala Reuters.

Velký modlitební den byl státním svátkem od roku 1686.

FOTO: Na malebném severském souostroví žije víc ovcí než lidí

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám