Hlavní obsah

Dánové se bouří. Vláda chce zrušit státní svátek, aby pokryla výdaje na obranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kodani v neděli protestovaly tisíce lidí proti návrhu zákona, který by zrušil státní svátek. Vláda to odůvodňuje tím, že zrušení volna pomůže financovat zvýšené výdaje na obranu. Informovala o tom agentura Reuters. Demonstraci v hlavním městě Dánska zorganizoval největší odborový svaz v zemi.

Tisíce lidí demonstrovaly v Kodani proti návrhu na zrušení státního svátku, což má pomoci financovat zvýšené výdaje na obranu.Video: Reuters

 
Článek

Vláda plánuje zrušit křesťanský svátek Velkého modlitebního dne. Ten připadá na čtvrtý pátek po Velikonocích, přičemž jeho tradice sahá až do roku 1686.

Odbory proti tomu však hlasitě protestují. V neděli se podle jejich odhadů (policie tato čísla nevydává) protestů zúčastnilo na 50 tisíc lidí, což je z pohledu demonstrací v Dánsku nejvíce za více než dekádu.

Vládní kabinet navrhl kontroverzní zákon, jehož součástí je rozsáhlá reforma sociálního zabezpečení, už v prosinci. Hlavním důvodem pro zrušení svátku je větší výběr daní do státní kasy. Tyto peníze by pak měly pomoct financovat zvýšené výdaje na obranu, o kterých Dánsko rozhodlo kvůli válce na Ukrajině.

Dánové pracují méně

Severská země posunula svůj závazek splnit cíl NATO v oblasti výdajů na obranu ve výši dvou procent HDP o tři roky dopředu, tedy nejpozději do roku 2030. Většinu z dodatečných 4,5 miliardy dánských korun (14,4 miliardy Kč) potřebných pro splnění dvouprocentního cíle by mohly pokrýt právě získané daně plynoucí ze zrušeného svátku, uvedla Reuters.

To ovšem odbory a někteří ekonomové zpochybňují s tím, že z dlouhodobého hlediska si zaměstnanci najdou jiné způsoby, jak si odebrané volno vykompenzovat.

Podle dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) pracují Dánové méně hodin než pracovníci ve většině evropských zemí, dodala Reuters.

Francii ochromila generální stávka, účastnilo se 1,3 milionu lidí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám