Hlavní obsah

Daň z nemovitostí zřejmě poroste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda se chystá zvýšit daň z nemovitosti. Někteří koaliční poslanci přitom nevylučují, že to může být až o dvojnásobek. „Pokud bychom měli zvyšovat daň z nemovitostí, já bych byl pro to, aby část z toho výnosu skončila ve státním rozpočtu,“ řekl serveru Seznam Zprávy ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokud by stát navýšil základní sazby, je k debatě, kolik procent z toho navýšení by si stát nechal. Jsou tam jen dva limity: nic, anebo všechno. Všude mezitím se dá hledat,“ uvedl Stanjura. Na to, co obce vybíraly přes tuto daň dosud, ale šéf státní kasy sahat nechce.

„Předpokládáme, že jednání budou ukončena a konkrétní parametry konsolidačního balíčku představeny v průběhu jara,“ řekla Právu Gabriela Krušinová z tiskového oddělení ministerstva financí.

Následný legislativní proces podle ní proběhne tak, aby se opatření s pozitivním fiskálním dopadem promítla již do návrhu státního rozpočtu pro rok 2024.

„Obecně lze říci, že v ČR je aktuálně výběr majetkových daní relativně nízký a podíl inkasa majetkových daní na HDP v porovnání s EU podprůměrný. V tuto chvíli je inkaso z daně z nemovitých věcí stoprocentním příjmem rozpočtu jednotlivých obcí. Výnos státu je nyní fakticky dokonce záporný, protože stát prostřednictvím finanční správy výběr této daně spravuje,“ upozornila Krušinová.

Nad stavebkem se smráká

Stanjura se už delší dobu netají ani tím, že by snížil či zcela zrušil státní příspěvek u stavebního spoření. Bez příspěvku státu, který činí až 2000 Kč ročně, by přestal být tento produkt pro Čechy atraktivní.

„Neplní to účel. Příspěvek nás stojí přes čtyři miliardy ročně. V okamžiku tak těžké situace veřejného rozpočtu jsou oblasti, kde jsou peníze daňových poplatníků užitečnější,“ tvrdí Stanjura.

Případné změny se podle něj mohou dotknout i více než tří milionů stávajících smluv. „U stávajících smluv nemůže dojít ke zrušení podpory. Ke snížení ano. To už prošlo testem Ústavního soudu.

Já mám spoření desítky let a vzpomínám si, že nejdříve byl státní příspěvek 4,5 tisíce, potom tři tisíce, teď je dva tisíce. Pokud se bavíme o zrušení, pak se jedná jen o nové smlouvy,“ upřesnil pro Seznam Zprávy Stanjura.

Ministři zvažují i doporučení Národní ekonomické rady vlády zvednout odvody OSVČ na zdravotní a sociální pojištění. Na mušce pak mají i zdanění neřestí. Spotřební daň by se mohla zvýšit u cigaret a alkoholu kromě piva a tichého vína, které dosud není zdaněné vůbec.

Stanjura: Chci stavební spoření bez podpory a omezit výchovné

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám