Hlavní obsah

Další zvýšení úrokových sazeb je na spadnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jen těsně nezvýšila v červenci Česká národní banka (ČNB) úrokové sazby o další 0,25 procenta bodu. Na zasedání rady pro zvýšení hlasovali čtyři ze sedmi přítomných členů. Úrokové sazby se tak pravděpodobně zvýší na konci srpna.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Impulsem pro zvýšení teď navíc bude v pondělí zveřejněné číslo červnové inflace, která vzrostla o 3,2 procenta.

ČNB kvůli obavám z vyšší inflace zvýšila sazby na konci června na 2,25 procenta. Tři roky předtím sazby klesaly až na 2 procenta. Zvyšování sazeb zdražuje půjčky, které si lidé u bank berou, a na druhou stranu způsobuje, že ukládání peněz je výhodnější.

Podle vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna by ČNB měla být ve zpřísňování měnové politiky opatrná, aby neudusila nastartovaný hospodářský růst.

"Byl bych rád, kdyby sazby zůstaly co nejníže. Ekonomika je nastartovaná, potřebujeme zvýšit možnost úvěrování malých a středních firem a já se budu přimlouvat za co nejnižší růst sazeb," řekl Jahn.

Ekonomika dosáhla bodu obratu

Centrální banka v nové prognóze na rok 2005 snížila odhad růstu HDP v letošním roce o dvě desetiny na 3,6 až 4 procenta, naopak na příští rok zvýšila odhad růstu ekonomiky o tři desetiny na 3,5 až 4,9 procenta.

"Ekonomika se dostala do bodu obratu a v horizontu, který prognóza pokrývá, se bude nacházet ve fázi ekonomického oživení. Oživení začalo být taženo investicemi," uvedla ČNB ve zprávě.

Růst cen by se měl v červnu 2005 pohybovat mezi 2,2 až 3,6 procenta, což je o dvě desetiny méně, než banka očekávala letos v dubnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám