Hlavní obsah

Strojvedoucí v Německu budou od středy zase stávkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestující v Německu se musí připravit na další stávku strojvedoucích v Deutsche Bahn (DB). Ve čtvrtek nad ránem se na 35 hodin zastaví osobní doprava, oznámil odborový svaz strojvedoucích GDL poté, co se minulý týden nedohodl s dopravcem na zkrácení pracovní doby. Zastavena bude také nákladní doprava, a to už od středeční 18. hodiny.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Hlavní vlakové nádraží v Drážďanech (ilustrační foto).

Článek

Odbory požadují po DB zkrácení pracovní doby ze současných 38 hodin na 35 hodin týdně. Na tento požadavek ale dopravce během jednání, které proběhlo minulý čtvrtek, nepřistoupil.

„Stávka je tím posledním prostředkem,“ řekl šéf GDL Claus Weselsky. Poznamenal, že odbory i přes snahu najít řešení u jednacího stolu neměly jiné východisko, neboť dráhy DB nebyly ochotny přistoupit ke kompromisům. „Společnost DB nám nenabídla nic,“ řekl odborář.

Mluvčí DB uvedl, že dopravce učinil „dalekosáhlé kompromisy“, ale že GDL „dogmaticky trvá na požadavcích 35hodinového pracovního týdne s nezměněným platem“, napsal server Deutsche Welle.

V důsledku stávky lze očekávat rozsáhlé výpadky vlakových spojů nejen v Německu, ale také spojů s Českou republikou. „V tuto chvílí zjišťujeme informace o potenciálním rozsahu stávky u dopravců DB Ferverkehr a DB Regio. Dá se očekávat obdobné omezení, jako v případě poslední stávky, tedy zejména u vlaků EC Praha - Berlin / Hamburg / Kiel / Flensburg a linky Cheb - Marktredwitz,“ řekl Novinkám mluvčí ČD Filip Medelský.

Odbory a dráhy se na konci ledna po předchozích stávkách dohodly, že přinejmenším do 3. března budou pokračovat jednání a že strojvedoucí do té doby práci nezastaví. To se nyní po neúspěšných rozhovorech změnilo. Weselsky řekl, že odbory jsou nuceny vyhlásit další stávky.

Stávkovat bude i Lufthansa

Odbory GDL kromě snížení počtu pracovních hodin požadují také zvýšení měsíční mzdy o 555 eur (zhruba 13 650 Kč) a jednorázovou kompenzaci 3000 eur (73 400 Kč) kvůli inflaci. DB v poslední veřejné nabídce navrhly zkrácení pracovní doby na 37 hodin týdně, větší snížení hodinového závazku již podmínily snížením mzdy. Podle DB si strojvedoucí ročně vydělají včetně příplatků a bonusů 45 000 až 56 000 eur (1,14 až 1,42 milionu Kč).

V pondělí oznámily v Německu stávku také odbory v letecké společnosti Lufthansa. Pozemní personál zastaví svou práci ve čtvrtek a v pátek a znovu ji obnoví od sobotního rána, což bude mít dopady na cestující. Odbory tím zvyšují tlak před dalším kolem jednání o vyšších mzdách, které je naplánováno na 13. a 14. března.

Němečtí strojvedoucí budou tento týden opět stávkovat

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám