Hlavní obsah

Další stávka na německé železnici začne už v sobotu

Novinky, ČTK, bož

Německo čeká po zhruba týdnu další stávka strojvedoucích německých drah Deutsche Bahn (DB). Potrvá od soboty do středy nadcházejícího týdne. Šéf odborového svazu strojvedoucích (GDL) Claus Weselsky v pátek oznámil, že stávku v sobotu zahájí strojvedoucí nákladních vlaků. V pondělí se potom ke stávce přidají strojvedoucí i z osobní dopravy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Německo čeká po zhruba týdnu další stávka strojvedoucích německých drah Deutsche Bahn (DB).

Článek

Na rozdíl od předchozí stávky mají cestující více času se na výluku připravit a přizpůsobit jí svůj program. Přeprava zboží se zastaví v sobotu v 17 hodin. V osobní přepravě stávka začne v pondělí ve dvě ráno a skončí ve stejnou hodinu ve středu.

Odbory se snaží přinutit DB ke zvýšení mezd. Dráhy to pro letošní rok tváří v tvář ekonomické situaci odmítají.

Na německé železnici se stávkuje za vyšší mzdy

Ekonomika

„Stávkují za vyšší mzdy, za ochranu svých důchodů,” uvedl k motivacím stávkujících Weselsky s tím, že vztek členů odborového svazu na vedení firmy je velký.

Weselsky dále obvinil vedení firmy z nečinnosti, kdy stále před zástupce zaměstnanců nepředstoupilo s lepší nabídkou. Proto podle něj není jiná cesta než obnovení stávky.

V Německu začala stávka strojvedoucích. Část spojů do Česka byla zrušena

Evropa

GDL chce dosáhnout ještě v letošním roce navýšení mezd přibližně o 3,2 procenta a jednorázového příspěvku kvůli dopadům pandemie 600 eur (zhruba 15 300 korun). To dráhy odmítají a nabízejí vyšší mzdy od roku 2022. Dopravce argumentuje hospodářskými dopady pandemie nemoci covid-19.

Stávka před týdnem postihla i přímé spojení mezi Berlínem a Prahou, vlaky do české metropole tehdy vyjížděly až ze saského hlavního města Drážďany. Není vyloučeno, že doprava mezi Prahou a Berlínem bude znovu omezena.

Ačkoli poslední stávka železniční dopravu ochromila a na dálkových spojích jezdil jen každý čtvrtý vlak, nepovažovaly DB protest za úspěšný. Mluvčí DB Achim Stauss to vysvětlil tím, že z 20 tisíc strojvedoucích stávkovalo jen 5400. Weselsky to označil za manipulaci s čísly, protože třetina strojvedoucích byla na zákonem nařízeném odpočinku a další třetina měla dovolenou či pracovní volno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám