Hlavní obsah

Další malér Volkswagenu. Italská prokuratura viní jeho manažery z podvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Italské úřady vyšetřují kvůli podezření z podvodu manažery německé automobilky Volkswagen a jejího italského dceřiného výrobce luxusních sportovních vozů Lamborghini. Orgány finanční policie ve čtvrtek prohledaly kanceláře Volkswagenu ve Veroně a sídlo Lamborghini v Bologni.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Článek

O probíhajícím vyšetřování agenturu Reuters informoval šéf prokuratury ve Veroně Mario Giulio Schinaia. Čeho přesně se podvod týká, policie nesdělila.

Agentura ANSA doplnila, že má prokuratura u Volkswagenu a Lamborghini podezření na obchodní podvod. Žádná z dotčených firem se k tomu zatím nevyjádřila.

Zpráva o vyšetřování v Itálii přišla v době, kdy skupina Volkswagen zažívá největší krizi ve své historii. Společnost minulý měsíc přiznala, že do zhruba 11 miliónů aut s naftovými motory po celém světě, včetně vozů české značky Škoda, instalovala v minulých letech software, který umožňuje manipulovat s výsledky měření emisí.

Jak Volkswagen podváděl

Speciální software ve vozech poznal, kdy je vůz testován na emise. V tu chvíli spustil systém, který emise při testování snižuje, uvedly americké úřady. Podle zatím nepotvrzených informací, které se objevují hlavně na specializovaných automobilových webech, mohl program využít následující indikátory: GPS ukazuje, že je auto na místě. Motor běží, ale netočí se volant. Při běžícím motoru jsou otevřené dveře nebo kapota. Otáčejí se jen dvě kola ze čtyř.

Skandál ve Volkswagenu srazil tržní hodnotu podniku zhruba o třetinu, donutil k odchodu generálního ředitele společnosti a vedl k vyšetřování po celém světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám