Hlavní obsah

Dálkové teplo zdražilo. Nejvíc tam, kde se topí plynem

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dálkové teplo domácnostem od Nového roku na mnoha místech zdražilo oproti loňsku více než dvojnásobně. Největší cenový skok zasáhl domácnosti zásobované teplárnami, jež k výrobě tepla využívají zemní plyn. Takové rodiny vyjde teplo i o více než tisíc korun měsíčně dráž.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Více než dvojnásobně zdražilo teplo obyvatelům Brna. Za jeden gigajoule (GJ) platí 1672 korun. V Břeclavi teplo zdražilo ze 628 na 1483 korun za GJ, ve Vyškově se cena zvýšila z 600 na 1350 korun.

V Jihlavě vzrostla cena dálkového tepla z loňských 790 Kč za GJ na 1310 Kč za GJ. „Průměrný měsíční nárůst záloh na dodávku tepla a teplé vody pro rok 2023 bude zhruba tisíc korun pro domácnost,“ řekl jednatel společnosti Jihlavské kotelny Jan Diviš.

Vzhledem k tomu, že pro teplárny vyrábějící teplo z plynu platí od ledna do konce roku vládou stanovený strop cen 3 Kč včetně DPH za kWh, někde ceny oproti loňsku i klesly.

Třeba v Jablonci nad Nisou v září lidé platili 2136 korun za GJ, teď je to méně. „Dokud bude platit strop pro ceny plynu, budou naše ceny na úrovni kolem 1500 korun za gigajoule,“ sdělil šéf Jablonecké energetické Petr Roubíček. Od Nového roku tak domácnosti v Jablonci platí za teplo podle tarifu až 1550 korun za GJ. I tak je to však v porovnání se začátkem roku 2022 více než dvojnásobek.

V Praze podražilo teplo méně výrazně, cena za GJ je kolem 1100 Kč. „Jde o nárůst zhruba o 210 Kč na průměrný byt měsíčně,“ uvedl mluvčí Pražské teplárenské Marek Pšeničný.

Ve Frýdku-Místku Veolia zvýšila cenu méně výrazně, asi o pětinu. Firma totiž k výrobě tepla využívá také biomasu. „Ve městě se zejména díky využívání biomasy, která nezdražila tolik jako jiná paliva, výsledná cena pro odběratele zvýší o méně než 20 procent,“ potvrdila za dodavatele Jana Dronská.

V Karlových Varech vzrostla cena tepla o 15,2 procenta. Pro typickou domácnost to znamená zvýšení měsíční platby zhruba o 250 korun. Zlínské domácnosti po Novém roce čekalo 22procentní navýšení plateb za teplo a teplou vodu. Teplo je zde vyráběno spalováním domácího uhlí z lomů ze severu Čech a biomasy.

Přijde sleva?

Ceny dálkového tepla by ale letos ještě mohly klesnout. Teplárny mají mít nárok na dotaci od státu, celkem by na ně mělo jít až 17 miliard korun. Ministerstvo průmyslu očekává, že teplárny promítnou finanční podporu nákladů v plné výši do cen pro spotřebitele.

Čeká se ale ještě na notifikaci Evropské komise, poté chce úřad vypsat výzvu. Teplárny jsou k tomu zatím zdrženlivé. „Vítáme to, ale zatím neznáme podmínky. Čekáme, co bude na stole,“ řekl ve středu Právu mluvčí Teplárenského sdružení ČR Pavel Kaufmann.

Vláda schválila systém kompenzací pro obchodníky s energiemi za cenový strop

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám