Hlavní obsah

CzechInvest: Hodnota investic loni vzrostla na dvojnásobek

– Praha

Agentura CzechInvest loni ve srovnání s rokem 2010 zdvojnásobila objem zprostředkovaných investic na 33,7 miliardy korun. Počet investičních projektů vzrostl o 24 na rekordních 233, tedy nejvíce od roku 1993. Novinářům to v úterý řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS)

Článek

V roce 2010 hodnota investic zprostředkovaných CzechInvestem mírně klesla na 16,3 miliardy korun z 16,9 miliardy korun v roce 2009.

Na 90 procent investičních projektů v roce 2011 připadlo na tuzemské firmy. Díky investicím, které loni státní agentura zprostředkovala, by mělo v Česku vzniknout 12 500 nových pracovních míst. Takřka polovina investičních projektů mířila do oblasti IT a vývoje softwaru. Největší podíl v počtu investic zaznamenaly se 112 novými projekty strategické služby. Do výzkumu a vývoje směřovalo 65 investičních projektů.

"Nejčastěji firmy se svými investicemi mířily do Jihomoravského kraje. Z pomyslného investičního koláče si loni nejvíce ukrojil Ústecký kraj, kam směřovaly investice v hodnotě 6,21 miliardy korun," uvedl Kuba.

V předchozích několika letech hodnota investic mířících do Česka prostřednictvím agentury CzechInvest klesala. Hlavní podíl na nich totiž měly investice zaměřené na výzkum, vývoj a služby, které jsou finančně méně náročné než výrobní projekty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám