Hlavní obsah

ČTÚ: volání z pevné linky na mobil mohou zlevnit

Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nebrání tomu, aby se zlevnily poplatky za propojení hovorů z pevných na mobilní telefony. V reakci na požadavky Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí to sdělil předseda ČTÚ David Stádník.

Foto: Stanislava Dvořáková

Finanční gramotnost seniorů byla tématem přednášky pořádané Senior klubem.

Článek

"Náš úřad stanovil způsob výpočtu a pouze maximální cenu za propojení pro ukončení volání v mobilní síti. Mobilní operátoři ji ale nemusejí uplatňovat v této nevyšší možné výši, která je 3,66 koruny za minutu. Je plně v jejich pravomoci dohodnout si s ostatními operátory ceny nižší, v rozmezí od nuly až do 3,66 Kč/min," zdůraznil Stádník.

Předseda ČTÚ současně vyjádřil podiv nad postupem Českého Mobilu, který provozuje síť Oskar. "Tento operátor vypočítal cenu za propojení pro ukončení volání v jeho síti na dvě až tři koruny za minutu. Proč ji tedy neuplatňuje?" ptá se Stádník.

Členy APVTS jsou Český Telecom, Aliatel, Contactel, Czech On Line, České radiokomunikace, eTel, GTS Czech, InWay, TransgasNet, Telenor, Tele 2 a Tiscali.

Asociace chce revizi cen

Asociace navrhuje poplatek pouze osmdesát haléřů. To by prý odpovídalo nákladům na propojení, což ovšem mobilní operátoři odmítají.

"Požadujeme okamžitou revizi cen. Vždyť kvůli vysokým propojovacím poplatkům dochází k předražování volání mezi pevnými a mobilními sítěmi. Pokud se nám podaří prosadit snížení ceny za propojení, dojde také k výraznému zlevnění hovorů pro zákazníky," řekl novinářům místopředseda APVTS Milan Rusnák.

Asociace očekává, že ČTÚ přijme rozhodnutí, které odstraní bariéry v telefonování a umožní snížit náklady na telekomunikace pro všechny uživatele. Podle ČTÚ však takový zásah není potřebný. "Přesto se budeme problémem zabývat. Požádali jsme všechny mobilní operátory a zatím jediného provozovatele pevných sítí, který podal rozpor, o podklady po výpočet ceny za propojení," informoval Stádník.

Příznivcem co možná nejnižších koncových cen za volání z pevných telefonů na mobily je i ministr informatiky Vladimír Mlynář. Na dotaz Práva, zda jeho ministerstvo podpoří požadavek APVTS, však Mlynář odpověděl: "Do jednotlivých kauz vstupovat nebudeme. To je věcí regulátora, tedy telekomunikačního úřadu."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám