Hlavní obsah

ČSSD částečně podpoří návrh lidovců na deregulaci nájmů

Právo, Novinky, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejsilnější vládní ČSSD částečně podpoří ve Sněmovně návrh lidovců na postupnou deregulaci nájemného. Liberalizovat trh s nájmy by podle předlohy měl stát od ledna 2007 a postupný přechod k tržnímu nájemnému by měl trvat čtyři roky. Majitel bytu by také nově měl právo vystěhovat neplatiče i bez rozhodnutí soudu.

Článek

Postoj ČSSD sdělili novinářům ministr pro místní rozvoj Radko Martínek a poslanec Stanislav Křeček. Ten byl dlouholetým odpůrcem deregulace nájemného, která by mohla ve většině měst znamenat zvýšení nájmů. Teď ale postupnou deregulaci považuje "za rozumnou".

Nájmy by se mohly podle představitelů ČSSD od roku 2007 zvýšit v průměru o 14,2 procenta za rok, tedy rychleji než se předpokládalo. Lidovci a unionisté původně ale prosazovali zkrácení přechodného období na tři roky. To by znamenalo růst až o třicet procent ročně.

Návrh vypracovaný ministrem pro místní rozvoj Radko Martínkem původně tvrdil, že nájmy porostou od října příštího roku až do roku 2012. V průměru měly stoupat o 9,3 procenta ročně až by dosáhly pěti procent tržní ceny bytu. [celá zpráva]

Vystěhování i bez soudu

Podle novely občanského zákoníku, která s předlohou o nájmech souvisí,  by se také mohli pronajímatelé lépe bránit neplatičům nájmů. Mohli by je vystěhovat i bez rozhodnutí soudu. Vystěhovaný by se ale pak mohl na soud obrátit s tím, že byl vystěhován neprávem.

Majitel by se na soud musel obracet v případě, že by byt potřeboval, a chtěl nájemníka vystěhovat.

Návrh podporují menší koaliční strany, a má tak velkou šanci na to, aby Sněmovnou prošel. Poslanci návrh v prvním čtení už schválili, definitivně by měl projít ještě na této schůzi.

Občanští demokraté by zrušili regulované nájemné razantněji, naopak komunisté jsou spíše pro zachování státem kontrolovaných plateb za nájem bytů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám