Hlavní obsah

ČSOB zvítězila nad Chvalovským ve sporu o miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSOB jakožto nástupce zkrachovalé IPB se u arbitrážního soudu ve Švýcarsku ubránila a nemusí podnikateli a bývalému šéfu českého fotbalu Františku Chvalovskému vyplatit téměř miliardu korun, kterou po ní požadoval kvůli sporům o prodej Jihočeských pivovarů v roce 1998. Informovala o tom ČSOB.

Foto: Divadlo V Pytli

Giacomo Casanova a jeho milované komtesy

Článek

"Arbitráž ve švýcarském Luganu zamítla žalobu panamské společnosti Niamres, která vystupovala jako zástěrka za inženýra Chvalovského proti ČSOB," informoval mluvčí ČSOB Milan Tománek.

Ve sporu šlo o prodej Jihočeských pivovarů v roce 1998. Chvalovský se s tehdejším šéfem IPB Liborem Procházkou a Vladimírem Peřinou z Plzeňského Prazdroje dohodl, že pivovary koupí. IPB ale posléze převzala pivovary sama.

Chvalovských kvůli tomu v roce 2001 podal podnět k arbitráži, v níž chtěl na ČSOB, jakožto nástupci IPB, a Plzeňských pivovarech kompenzaci. Chvalovského na arbitráži v Luganu zastupovala společnost Niamares.

Chvalovský si ve sporu dával velké šance. Vyhrané peníze by nutně potřeboval, jeho majetek je od roku 2003 v konkurzu.

Policie ho podezírá z toho, že na Komerční bance získal úvěr ve výší 1,5 miliardy korun. Banka mu půjčila na dovoz vepřových půlek, ale on sumu použil na umoření dluhů a bance ji nikdy nevrátil. Kvůli tomuto údajnému úvěrovému podvodu je stíhán. V roce 2001 strávil nějaký čas ve vazbě.

Další úspěch ČSOB

Vyhraná arbitráž je v posledních 14 dnech druhou vítěznou pro ČSOB. Na konci prosince arbitráž rozhodla, že Slovensko musí bance zaplati 24,7 miliardy slovenských korun za nesplacenou pohledávku Slovenské inkasní. Té banka v roce 1993 půjčila peníze na odkoupení špatných aktiv. Společnost ale splatila jen část úvěru. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Stát asi ČSOB zaplatí 4,8 miliard korun

Český stát asi bude muset příští rok zaplatit ČSOB 4,8 miliardy korun. Před šesti lety totiž garantoval pohledávku banky vůči Slovensku. ČSOB sice ve středu...

Výběr článků

Načítám