Hlavní obsah

ČSOB se propadl zisk o 57 procent na 8,5 miliardy

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Čistý zisk bankovní skupiny ČSOB v loňském roce klesl o 57 procent na 8,5 miliardy korun z původních 19,7 miliardy v roce 2019. Objem úvěrů narostl meziročně o dvě procenta na 792 miliard. Banka to oznámila ve čtvrtek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Snížení zisku banka přičítá především růstu objemu opravných položek k úvěrům a poklesem provozních výnosů.

Objem úvěrů na bydlení byl meziročně vyšší o pět procent a dosáhl 458,2 miliardy korun. Celkový objem klientských vkladů vzrostl o 12 procent na 1,073 bilionu korun.

Komerční bance klesl zisk na osm miliard

Ekonomika

Mobilní bankovnictví využívalo meziročně o 34 procent více lidí. Počet transakcí v mobilním bankovnictví potom vzrostl dokonce o 48 procent. „Bankovnictví se přirozeně přesouvá do digitálního prostředí a doba s covid-19 k tomu ještě přispívá,“ konstatoval člen představenstva ČSOB Jan Sadil.

Sto procent akcií ČSOB vlastní belgická finanční skupina KBC. Kromě Československé obchodní banky (ČSOB), která patří k největším českým bankám podle počtu klientů i bilanční sumy, jsou součástí skupiny ČSOB ještě Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost nebo Patria.

Reklama

Související články

Komerční bance klesl zisk na osm miliard

Komerční bance v loňském roce klesl čistý zisk o 45,3 procenta na 8,2 miliardy korun. Banka to oznámila ve středu. Objem klientských vkladů vzrostl o 9,4...

Výběr článků

Načítám