Hlavní obsah

ČSAD Liberec bojuje proti konkurenci v autobusové dopravě

– PRAHA/LIBEREC

Společnost ČSAD Liberec, která má podporu kraje při provozování linky Liberec-Praha, odmítlo vpustit autobusy konkurenční společnosti Student Agency na tamní autobusové nádraží. Vjezd autobusům zakázala najatá bezpečnostní agentura a cestující museli vystoupit na ulici před nádražím. Situaci vyřešili až přivolaní policisté.

Foto: Petr Pokorný

Masopustní veselice v Nákří na Českobudějovicku.

Článek

Student Agency získala na provoz linky Praha - Liberec licenci, v níž je jako cílová a výchozí stanice uvedeno právě liberecké autobusové nádraží. Společnost Student Agency požádala během dne o pomoc policii, poté bezpečnostní agentura vjezd do areálu povolila. Policisté také doporučili podat na ČSAD trestní oznámení.

ČSAD Liberec údajně v licenčním řízení s využíváním nádraží souhlasilo, zatím ale nanavrhlo smlouvu, v níž si mělo naúčtovat poplatek za využívání nádraží. Vedoucí ČSAD Liberec ale popřel, že by oficiálně něco slíbil a podle svých slov s dopravcem smlouvu neuzavře.

"Abychom tyto obtíže cestujícím kompenzovali, budeme je vozit z Liberce do Prahy za pouhou korunu, náklady pak chceme soudně vymáhat po ČSAD Liberec," řekl jednatel Student Agency Radim Jančura. Jednáním společnosti byl rozčarován. "Nikde nás sice nevítali s otevřenou náručí, protože jsme konkurence, ale s podobným přístupem jsme se zatím nikde nesetkali," dodal Jančura.

Dotace jiných linek

Student Agency bojoval o licenci do Liberce více než půl roku. Kraj mu ji nejprve odmítl udělit. Vysvětlil to tím, že z provozu této velmi vytížené linky jsou financovány jiné, prodělečné spoje. Jinými slovy, konkurence by pro cestující přinesla snížení cen a to si kvůli provozu jiných linek nemůžeme dovolit.

Ministerstvo dopravy ale konstatovalo, že rozhodnutí kraje je neoprávněné, protože úřad si kvůli dotacím může hlídat jen linky, které nepřesahují hranici kraje. Student Agency nakonec licenci získal od pražského magistrátu.

S vstupem do jiných krajů přitom firma neměla problém. Linku provozuje na trase Praha - Brno a také na trase Praha - Plzeň.

Do Liberce nyní jezdí tři společnosti, kromě tamního ČSAD a Student agency také Hotliner. I tato firma získala licenci v Praze. Jízdenka v Prahy do Liberce původně stála 78 korun, po vstupu konkurence její cena klesla na 50 až 70 korun v závislosti na společnosti.

Anketa

Jezdí ve vašem městě více konkurenčních autobusových společností?
Ano
61,5 %
Ne, ale přivítal/a bych to
30,1 %
Ne, je to zbytečné
8,4 %
Celkem hlasovalo 143 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám