Hlavní obsah

ČSA se pochlubily dalším novým letadlem za miliardy

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Novým Airbusem A319 se mohou pochlubit České aerolinie. V noci na pátek přistál na pražském ruzyňském letišti první ze čtyř letounů, které si největší české aerolinie letos koupily. Investice do nových letadel přijde firmu na několik miliard korun.

Článek

"Cestující se s ním poprvé setkají na dopolední lince z Prahy do Barcelony v pondělí 25. února," řekla mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Kapacita stroje je 135 míst a celkově je prostornější než předchozí typy, kterými ČSA diponují. Aerolinie novým airbusy nahradí starší Boeingy 737. Nové letouny A319 jsou poháněny motory vyráběnými konsorciem CFM International S.A.

:. Nový letoun ve flotile ČSA. Foto: ČSA

"Letouny mají o zhruba 1200 km větší dolet než stroje klasické generace Boeing 737 a navíc jsou také zhruba o pět procent rychlejší. Jejich provoz je velmi ekonomický díky nižší spotřebě paliva, nižším nákladům na údržbu a lepším výkonům na krátkých letištních drahách. Provoz je rovněž ekologicky „čistší“, tj. splňuje přísnější hlukové a emisní normy," doplnila Hupáková.

Firma během tří let obměňuje na 12 strojů. Dodávka jednotlivých strojů pochází z výběrového řízení před čtyřmi lety. „V rámci trendu České aerolinie již odebraly tři letouny v roce 2006, pět loni a čtyři firma získá v letošním roce. Celkem České aerolinie za 12 nových letadel typů A320 nebo A319 zaplatí 10 až 12 miliard korun,“ uzavřela Hupáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám