Hlavní obsah

ČSA budou vybírat příplatek za drahé palivo

Právo, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České aerolinie (ČSA) začnou počínaje 1. zářím od cestujících vybírat příplatek k cenám letenek. Jako jeden z posledních velkých evropských dopravců tak reagují na extrémní růst cen ropy a leteckého paliva.

Foto: Stanislava Dvořáková

Přístroj QQM, jehož vývojová verze QQM3 má plně digitální přístroj včetně vlastního čidla vyvinutého ve VÚB.

Článek

"Snažili jsme se ceny letenek držet, jak nejdéle to bylo možné. Pokud cena ropy kotovaná na burze v Rotterdamu poklesne na 35 dolarů za barel a neporoste nejméně třicet dnů, příplatek okamžitě zrušíme," ujišťuje prezident ČSA Jaroslav Tvrdík.

Ještě před týdnem, kdy stejné opatření zavedla německá Lufthansa, přitom České aerolinie tvrdily, že až do konce letního letového řádu, tedy do 31. října, o žádném zdražení pro cestující neuvažují. Když se ale rozhodli zdražit i partneři ČSA v alianci SkyTeam, vedení aerolinek změnilo názor.

Jak Právu sdělila tisková mluvčí ČSA Jitka Novotná, příplatek k letenkám rezervovaným od 1. září na vnitrostátních a evropských linkách bude tři eura (tedy asi 95 korun) na jeden let, a na transatlantických linkách si cestující budou připlácet pět eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám