Hlavní obsah

ČR může přijít o dvě miliardy z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České republice a především jednotlivým obcím hrozí, že letos nedostanou peníze z programů Evropské unie, o které řádně požádaly. EU od tohoto týdne zastavila čerpání asi dvou miliard korun z programu Phare. Systém, kterým ČR peníze přiděluje, se totiž Unii nelíbí. Hrozí tak, že Česko letos dá do společného evropského rozpočtu více peněz, než z něj vyčerpá.

Foto: Ludmila Oravcová
Článek

Podle mluvčí zastoupení Evropské komise v ČR Kathariny Schnurbeinové nedodala Česká republika EU všechny potřebné informace, a proto byly dotace prozatím zastaveny. Obdobně jsou na tom ale i jiné země, například Slovensko, Polsko

Ministerstvo financí slovy mluvčího Marka Zemana nechalo vypracovat audit systému, který se Unii nelíbí. Měl by být hotový do září. Pokud dopadne dobře, měly by ony dvě miliardy přijít se zpožděním.

"Už dříve prošel systém audity a problém s tím nebyl," uvedl Zeman pro Českou televizi.

Podle odborníků, které v pátek oslovila agentura ČTK to ale vypadá, že nynější audit dobře nedopadne. Pak by Unie zastavila příliv peněz i z ostatních fondů.

Ministerstvo financí to ale popírá, že by se něco takového mohla stát. "Audit je národní iniciativa, komise jej po nás nechtěla," řekl mluvčí resortu Marek Zeman. Proto by na jeho výsledky ani neměla brát ohled.

Všechny úřady podle něj ke konci července odeslaly potřebné podklady a auditor, kterým je společnost PricewaterhouseCoopers, zveřejní závěrečnou zprávu koncem září.

Více peněz do Unie než z ní

Pokud by EU platby ČR kvůli špatnému systému opravdu zastavila, znamenalo by to, že by stát odvedl do společného rozpočtu EU více peněz, než by na dotacích dostal. Stalo by se tedy to, před čím varovaly opoziční strany a co vláda Vladimíra Špidly odmítala.

Dosud ministerstvo financí deklarovalo, že ČR do rozpočtu EU dá letos asi 17 miliard korun a čerpat bude necelých třicet miliard.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám