Hlavní obsah

ČOI dostala další stížnosti na prodejce energií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká obchodní inspekce (ČOI) v letošním roce eviduje dalších asi 20 stížností na firmu Centrální výběrové řízení (CVŘ), které již v minulosti udělila pokutu 900 tisíc korun za nekalé praktiky při přeprodeji energií. Jak uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich, pokutu již potvrdil i Městský soud v Praze a firma podala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Foto: koláž Novinky.cz

Česká obchodní inspekce.

Článek

Podle předsedy představenstva CVŘ Vlastimila Zimáka je za stížnostmi konkurenční boj.

Inspekce podle Fröhlicha činnost firmy řeší opakovaně. „Na CVŘ evidujeme v letošním roce zhruba dvě desítky podání spotřebitelů. Kontroly společnosti CVŘ probíhají celkem tři, další více než desítka kontrol již byla uzavřena a je nyní ve fázi probíhajícího správního řízení,“ uvedl.

Podle šéfa CVŘ Zimáka stojí za stížnostmi v ČR i na Slovensku konkurenční boj a skupina Bohemia Energy, s jejímž majitelem se dříve obchodně nepohodl. "Od toho momentu si najímá tým lidí, kteří se vytrvale snaží o mé poškozování na trhu, a to jak formou konstruováním mediálních kauz, tak udáváním na úřady," uvedl. I případ, za který firma dostala pokutu, podle něj byl podezřelý, protože se prodejkyně chovala zcela proti zásadám a školení firmy. I samotný pojem energošmejdi je podle něj produktem PR kampaně velkých dodavatelů energií, kterým se liberalizací trhu snížily zisky.

Jedna z nejvyšších pokut  

Pro podomní prodejce energií využívající nekalé praktiky se vžil pojem energošmejdi, vycházející z obecnějšího „šmejdi“, se kterým jako první přišel dokumentární film z roku 2013. Často se podle spotřebitelských organizací zaměřují hlavně na starší lidi a využívají různé triky jako například vydávání se za zástupce stávajících dodavatelů nebo veřejných institucí.

Energošmejdi nepolevují, karanténa jim nahrála

Koronavirus

Pokuta 900 tisíc korun udělená před více než rokem CVŘ patří k největším, které ČOI udělila, podle mluvčího mimo jiné za to, že se prodejci snažili získat důvěru spotřebitele vydáváním se za zástupce státní firmy. Koncem loňského roku inspekce udělila podobně vysokou pokutu firmě České aukce a předloni kromě CVŘ také společnosti Regionální energie.

Loni na firmu CVŘ upozornila i slovenská média, podle kterých její prodejci zastupovali státní energetický podnik SPP a využívali nekalých praktik, což na základě stížností řešil i slovenský Úřad pro regulaci síťových odvětví. SPP s firmou, která pochybení odmítla, podle slovenských médií spolupráci rozvázala. Na českých pracovních portálech se také v poslední době objevují inzeráty na pozici „asistent zákaznického servisu pro společnost SPP CZ“ vypsané firmou Active sales, která se podle obchodního rejstříku do loňského září jmenovala CVŘ prodejní služby.

Pořad Rychlá hra končí

Ekonomika

I když jde o přeprodej energií, Energetický regulační úřad nemá podle svého mluvčího Michala Keborta možnost firmy kontrolovat.

„Většina z nich nepůsobí jako dodavatelé energie, ale jako energetičtí zprostředkovatelé. Dovedně tak využívají kličky, kdy zprostředkovatel nepodniká podle energetického zákona, nepotřebuje naši licenci, nevykonáváme nad ním dozor, nemůžeme ho sankcionovat... Překvapivě, přestože působí tito jedinci v energetice, nemáme nad nimi kompetence,“ vysvětlil.

Problém energošmejdů má řešit novela zákona z dílny ministerstva průmyslu a obchodu, kterou loni schválila vláda a letos v únoru podpořil sněmovní hospodářský výbor. Například v Praze již samospráva z důvodu využívání nekalých praktik vyhláškou úplně zakázala veškerý podomní prodej.

Reklama

Související témata:

Související články

Přehledně: Jak nenaletět nepoctivému e-shopu

Nakupování na internetu v Česku zdomácnělo, tržby e-shopů v posledních měsících trhají rekordy. Jak naznačují aktuální průzkumy, během pandemie se počet online...

Výběr článků

Načítám