Hlavní obsah

ČNB varuje před investicemi do virtuálních tokenů

Česká národní banka (ČNB) varovala veřejnost před investicemi do virtuálních tokenů nebo do podílů (participací) na úvěrech v rámci tzv. crowdfundingu. Tyto investice nepodléhají dohledu ČNB a mohou tak znamenat zvýšené riziko, že v případě krachu poskytovatele lidé nedostanou své peníze zpět.

Foto: Kalaene Jens, DPA

Ilustrační foto

Článek

Tokeny jsou digitální aktiva, která využívají vytvořené blockchainové sítě. Může jít o kódy, přístupové klíče nebo digitální umělecká díla. Pro tokeny je typické, že slouží jako platidlo v určité aplikaci, ke které patří.

„Pokud například nebude ten, kdo stojí za konkrétním obchodním modelem, schopný dostát svým závazkům, nebo ukončí svoji činnost, nenabízejí právní předpisy žádnou zvláštní ochranu, která by zvyšovala pravděpodobnost, že investor získá alespoň část své investice zpět,” uvedla ČNB na svém webu.

Centrální banka zmínila společnost XIXOIO nabízející investování do virtuálních tokenů. Z její prezentace mohli podle ČNB lidé získat mylný dojem, že obchodní model společnosti a její podnikání byly bankou schválené nebo alespoň zčásti regulované.

Varoval i resort financí

Před vysokým rizikem investování do tokenů už koncem listopadu varovalo i ministerstvo financí (MF). „Nakupujete-li investiční tokeny, nerozhodujte se pouze podle lákavého výnosu, ale pečlivě zvažte také všechna rizika. Včetně toho, že můžete přijít o značnou část své investice nebo dokonce o všechny investované peníze,“ uvedl resort.

Podvodník s virtuální měnou donutil ženu k instalaci programu. Pak získal milion

Krimi

Sama XIXOIO v reakci na svém webu uvedla, že s prohlášením ČNB i MF o rizikovosti tokenů a kryptoaktiv, které nepodléhají regulaci, souhlasí. Zároveň ale uvedla, že zejména v době prohlubující se inflace jsou digitální kryptoaktiva vysoce žádaná.

„Proto je více než kdykoliv jindy důležité, aby každý, kdo zvažuje nákup digitálních kryptoaktiv, zmírnil případná rizika tím, že se dopředu seznámí alespoň se základními parametry, které rizikovost snižují,“ uvedla společnost s tím, že podniká podle všech parametrů, na něž by se měl investor ptát.

Centrální banka lidem doporučila, aby důkladně zvážili svůj záměr investovat prostřednictvím osob, které nepodléhají regulaci, a dodržovali obecná pravidla a zásady. Oprávnění osob k poskytování regulovaných finančních služeb v České republice si lze ověřit v seznamech regulovaných a registrovaných subjektů zveřejněných na webových stránkách ČNB.

Reklama

Výběr článků

Načítám