Hlavní obsah

Vzkřísená krása Gočárových domků v pražské zoo

Novinky, Ari Lieberman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražské zoo finišují rekonstrukce dvou kubistických domků věhlasného architekta Josefa Gočára, které byly poničeny povodní v roce 2002.

Foto: Ari Lieberman

Povodní zničené Gočárovy domky, které znovu září v plné kráse se pro veřejnost otevřou v pražské zoo u příležitosti zahájení 80. sezóny 26. 3. 2011.

Článek

Po náročném stěhování ze zátopové oblasti v zoo na nynější bezpečné místo získaly domky svou původní pestrobarevnou podobu navrženou významným architektem minulého století.

Architekt Josef Gočár vyprojektoval tyto dřevěné stavby v takzvaném národním slohu v letech 1912-1920 pro letiště ve Kbelích. Jeden z domků byl určen jako restaurace a terminál. V druhém bydlel tehdejší správce. Letišti domky sloužily až do šedesátých let, poté byly rozebrány a uskladněny.

V roce 1978 na přání tehdejšího ředitele pražské zoo prof. RNDr. Zdeňka Veselovského, DrSc. byly domky přemístěny do areálu zoologické zahrady. Bydlel v nich vedoucí zahradník a také se tam scházeli členové Klubu mladých přírodovědců. Následně v nich byly zřízeny šatny pro personál. Jak uvedeno výše, byly domky poničeny povodní v srpnu 2002.

To, že se podařilo tyto nádherné domky po tak dlouhé době zachránit, je také zásluhou Evropské unie, která na rekonstrukce prostřednictvím svých fondů přispěla.

Veřejnosti se domky otevřou 26. března v den kulatého výročí 80. sezóny Zoo Praha.

Video: zde

Reklama

Výběr článků

Načítám