Hlavní obsah

ČNB nezvýšila úrokové sazby

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 1,75 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

Článek

Bankovní rada ČNB se potřetí v řadě rozhodla neutahovat měnovou politiku, zatímco v loňském roce se uchýlila k pěti zvýšením.

„K tomuto rozhodnutí vedla bankovní radu pravděpodobně opatrnost. Chaos v procesu brexitu a nejistota ohledně německého průmyslu vytvářejí nestabilní podmínky. Bankovní rada tak raději bude riskovat, že se opozdí se zvyšováním sazeb, než aby utahovala měnové podmínky na prahu výrazného ekonomického zpomalení nebo recese,” komentoval ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Zvýšení možná už v květnu

Podle analytika ING Jakuba Seidlera šlo ze strany ČNB o očekávané rozhodnutí, někteří účastníci na trhu růst sazeb nevylučovali zejména kvůli vyšší inflaci a neposilující koruně. „Hlavní příčinou dnešního rozhodnutí ČNB jsou však přetrvávající méně příznivé vyhlídky na vývoj v zahraničí,” podotkl Seidler.

ČNB a úrokové sazby
Hlavním cílem ČNB je péče o cenovou a měnovou stabilitu. V případě inflace považuje centrální banka za ideál stav kolem dvou procent, aktuálně přitom míří ke třem procentům. Podle ústavy ČNB také podporuje obecnou politiku vlády (např. snahu o ekonomický růst), pokud to není v rozporu s hlavním cílem.
Nastavení úrokových sazeb je klíčovým nástrojem měnové politiky ČNB. Sazby jsou tři, vedle klíčové repo sazby ještě lombardní a diskontní sazba. Změna sazeb ČNB se promítá do tržních úrokových sazeb (například u hypoték) a následně do dalších proměnných, jakými jsou například měnový kurz, výdaje na spotřebu a investice, úspory, objem výroby, ceny zboží a služeb. Nastavení sazeb se do ekonomiky promítá se zpožděním, v některých případech až ročním.
V případě kurzu měny například růst domácích tržních úrokových sazeb podporuje poptávku po investicích do korunových aktiv, které mají vyšší výnos oproti aktivům v cizích měnách. To vyvolá zvýšený zájem o nákup domácí měny, a tím posílení nominálního měnového kurzu koruny.

Další růst sazeb ČNB se podle něj bude odvíjet právě od vývoje v zahraničí. Pokud se globální nálada alespoň trochu zlepší, mohla by ČNB v letošním roce sazby ještě dvakrát zvýšit. „Stále v tomto ohledu nevylučujeme jedno zvýšení na příštím jednání začátkem května, kdy bude mít bankovní rada k dispozici novou prognózu,” dodal Seidler.

Reklama

Výběr článků

Načítám